Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου σχεδόν όλοι οι βουλευτές πήραν το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους: η κοινή γραμμή του κόμματος πρέπει να τηρηθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ανακοινώνοντας παράλληλα τον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών.
Η ανάγκη για ενιαίο λόγο είναι κεντρική για τον Σωκράτη Φάμελλο, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να επανασυστήσει την εικόνα του στους ψηφοφόρους του ως η πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ειδικά μετά την απομάκρυνση του Κασσελάκη.
Αμυντικές Δαπάνες
Ένα διαχρονικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψήφος του στα θέματα αμυντικών δαπανών σε κάθε προϋπολογισμό.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα στο προεδρείο της ΚΟ, με την προγραμματισμένη συνάντηση να γίνεται το Σάββατο, παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Από τις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν, φάνηκε ότι η ΚΟ τείνει προς την υπερψήφιση των εξοπλισμών, με αρκετούς βουλευτές να υποστηρίζουν αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν υπέρ των αμυντικών δαπανών είναι οι Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο Κασσελάκη.
Συμπαραστάτες στην υπερψήφιση φάνηκαν και οι Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη και Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το θέμα θα απασχολήσει το κόμμα, και είναι πιθανό να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία εντός των επόμενων ημερών.
Ορισμένα κορυφαία στελέχη πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την αύξηση των εξοπλισμών και την έλλειψη διαφάνειας στις αμυντικές προμήθειες, αλλά τελικά να υπερψηφίσει τις δαπάνες για επικοινωνιακούς λόγους.
Η τρέχουσα συγκυρία δεν ευνοεί πολιτικούς ελιγμούς, δεδομένου ότι το κλίμα στην κοινή γνώμη είναι βαρύ εξαιτίας των αναταραχών στην περιοχή και της αύξησης των τζιχαντιστών στη Συρία.
Πίεση από τη Νέα Αριστερά
Η Νέα Αριστερά έχει ασκήσει πιέσεις στα κόμματα του προοδευτικού τόξου, κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.
Η καταψήφιση αυτών των δαπανών συνδέεται με την κοινή στήριξη του Χρήστου Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας, ως προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία μειώνει συνεχώς τις δαπάνες σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.
Διαφωνίες και Εξελίξεις
Στο κλίμα αυτό, οι δηλώσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στον ευρύτερο πολιτικό χώρο, καθώς φάνηκε να μπερδεύουν τις διαδικασίες συνεργασίας.
Ο Τσακαλώτος επανέφερε ζητήματα που αφορούν την πλευρά του Κασσελάκη, τονίζοντας την ανησυχία για τον αποκλεισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συνέβαλε στην αποχώρησή του από το κόμμα.
Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του Κασσελάκη ήταν δημοκρατική και αντιπροσωπευτική της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάλεσε τους πρώην συντρόφους να επιδείξουν ωριμότητα.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς απορρίπτει την πρόταση του Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προταθεί πολιτικό πρόσωπο από την Αριστερά, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποστηρίζει την πρόταση του Χαρίτση.
Κοινός Παρονομαστής
Η στάση αυτή δείχνει ότι οι παλιές πληγές μεταξύ των πρώην συντρόφων δεν έχουν επουλωθεί. Παρά τις διαφορές τους, οι Τσακαλώτος, Παππάς και Πολάκης έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει ενεργός και ενδιαφέρεται για το μέλλον του ευρύτερου χώρου.