Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του σχετικά με τη φτώχεια στην Ελλάδα, αναφέροντας και πάλι τα στοιχεία της Eurostat που καταγράφουν τον δείκτη φτώχειας και την αίσθηση φτώχειας στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σχόλια για τη φτώχεια και την ανεργία
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει περίπου 26% κάτω από τη φτώχεια, ενώ το 80% δηλώνει ότι είναι φτωχοί. Η δεύτερη χώρα έχει διαφορά 20 μονάδων. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τουλάχιστον 2 στους 3 που αισθάνονται φτωχοί δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φτωχοί στην Ελλάδα, αλλά ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των στατιστικών δεικτών είναι το μαύρο χρήμα. Το γεγονός ότι τα καταλύματα είναι κλειστά πριν τα Χριστούγεννα δεν δικαιολογείται. Πώς μπορούν να πάνε διακοπές αν δεν έχουν; Έχουν εισοδήματα που δεν δηλώνονται, αυτή είναι η απάντηση.»
Ο υπουργός τόνισε ότι «ας αφήσουμε την κλάψα. Στην πενταετία του Μητσοτάκη ο κόσμος περνάει καλύτερα», προσθέτοντας ότι οι άνεργοι θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία, ακόμη και αν το εισόδημα είναι χαμηλό.
«Λέμε ανεργία 9%, αλλά αν ψάξεις για υπάλληλο ή καθαρίστρια, οι άνθρωποι αρνούνται να δουλέψουν. Αν δεν έχεις χρήματα, ακόμα και αν είναι χαμηλό το εισόδημα, πρέπει να πας για δουλειά. Αν δεν πας, σημαίνει ότι έχεις εισόδημα από αλλού.»
Επιτυχίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ
Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. «Το κράτος επενδύει 1 δισ. ευρώ στο ΕΣΥ και είμαι υπερήφανος για την πρόοδό του. Μέχρι το Πάσχα αναμένονται σημαντικές αλλαγές, όπως η λειτουργία ενός ψηφιακού έργου που θα επιτρέπει την κεντρική αποθήκευση μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, βελτιώνοντας έτσι τους χρόνους αναμονής για διαγνώσεις», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί και ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προσλάβει περισσότερους επαγγελματίες υγείας.
Διεκδίκηση εύσημων
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να διεκδικήσει τα εύσημα για την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού», δηλώνοντας ότι είναι περήφανος για αυτό το μέτρο που εισήχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Το εργαλείο λειτούργησε και τον επόμενο χρόνο, όταν αποχώρησα, ο Economist βράβευσε την Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο για το καλάθι του νοικοκυριού», είπε.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του επιβλήθηκαν τα μεγαλύτερα πρόστιμα για παραβάσεις.