Η είδηση της παραπομπής του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής προκάλεσε αίσθηση, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα θέμα που είχε συζητηθεί εδώ και αρκετές ημέρες. Ο κ. Σαλμάς βρισκόταν στο στόχαστρο της ηγεσίας, όχι μόνο λόγω των διαφορών του με την κυβερνητική γραμμή, αλλά και εξαιτίας των καταγγελιών του για τους διαγωνισμούς των κυλικείων στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού.
Μήνυμα προς τη ΝΔ
Το Μαξίμου επιδίωκε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς κάποιοι βουλευτές φαίνεται να ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ερώτηση 11 βουλευτών προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τον ρόλο των funds.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να επέλεξε τον πιο «αδύναμο κρίκο» από τους 11 που εξέφρασαν την αντίθεσή τους, παρόλο που ο κ. Βορίδης προσπάθησε να υποβαθμίσει την κατάσταση, λέγοντας ότι η ερώτηση ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδάκη, καθώς του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει το κυβερνητικό έργο.
Η θέση του Σαλμά
Ο κ. Σαλμάς δεν ανήκει ούτε στο καραμανλικό ούτε στο σαμαρικό στρατόπεδο, αν και έχει υπηρετήσει και υπό τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Ήταν γνωστός για την κριτική του, εκφράζοντας δημόσια τις απόψεις του, είτε με κομψό τρόπο είτε με πιο άμεσες δηλώσεις. Θυμίζουμε ότι το 2014, λίγο πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, είχε κατηγορήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στο κόστος των φαρμάκων.
Ο κ. Σαλμάς, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Υγείας πριν από τον κ. Γεωργιάδη, είχε δηλώσει τότε ότι η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα είχε φτάσει το 21,2% κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 28%. Υποστήριξε ότι η πολιτική του κ. Γεωργιάδη είχε επιβαρύνει τους ασθενείς με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Η κριτική και οι αντιδράσεις
Ο Σαλμάς, τον τελευταίο καιρό, είχε γίνει ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, και είχε αναδείξει την πτώση των ποσοστών της ΝΔ σε μια συνεδρίαση της ΚΟ. Μαζί με άλλους βουλευτές, είχε εκφράσει ανησυχίες για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών.
Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε τους λίγους, αλλά τους πολλούς. Ωστόσο, ο Σαλμάς συνέχισε να ασκεί κριτική, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κερδοσκοπία στις τράπεζες και επαναφέροντας το θέμα των φαρμάκων και του πληθωρισμού.
Το μέλλον της ΝΔ
Η παραπομπή του κ. Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να φαίνεται ως ένα πρόσχημα, αλλά στην πραγματικότητα αποτυπώνει την ανησυχία του Μαξίμου για τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές που επιθυμούν να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η πολιτική σκηνή της χώρας φαίνεται να είναι σε αναταραχή.