Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, σε συνέντευξή του στο ERT News, υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να ενισχύονται και υπό τη νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Αναφέρει μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Αν και δεν μπορώ να σχολιάσω τις προθέσεις του Προέδρου Τραμπ, πιστεύω ότι το παρελθόν αποτελεί έναν αξιόπιστο οδηγό», τονίζει, προσθέτοντας ότι κατά την πρώτη θητεία του, οι σχέσεις με την Ελλάδα είχαν «ισχυροποιηθεί και βαθύνει».
Ο κ. Τσούνης χαρακτηρίζει εξαιρετική την επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο ως υποψηφίου ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας την καλή του κατανόηση της περιοχής και τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Στην αναφορά του για τη θητεία του στην Αθήνα, λέει ότι «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου». Εξέφρασε την ικανοποίησή του βλέποντας την Ελλάδα να ανακάμπτει από μια σοβαρή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία της είναι πλέον σταθεροποιημένη και αναπτύσσεται ραγδαία, με ρυθμούς που την καθιστούν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη.
Ανέφερε ως σημαντική στιγμή της θητείας του το άνοιγμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, στα οποία επενδύθηκαν 125 εκατομμύρια δολάρια. «Οι αμερικανικές εταιρείες Onex και Cisco άνοιξαν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας, δημιουργώντας περίπου 1.900 θέσεις εργασίας, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να φτάσει τα 8.300 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», σημείωσε.
«Η δουλειά που κάναμε είχε άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως στήριξε πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στην περιοχή.
Ο πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη στενή προσωπική του σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις που βασίζονται σε αξίες και αρχές είναι αυτές που αντέχουν. «Δεν έχω δει ποτέ την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δρα συναλλακτικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν την ιερή υποχρέωση να διαφυλάσσουν τη δημοκρατία.
Διπλωματική Επίλυση Διαφορών
Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Τσούνης τόνισε ότι οι δύο χώρες «βρίσκουν κοινό έδαφος» και προέτρεψε τις συμμαχικές χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. «Η Άγκυρα και η Αθήνα διαθέτουν εξαιρετικούς διπλωμάτες και τους ενθαρρύνουμε να εργαστούν για την ευημερία και την σταθερότητα της περιοχής», είπε.
Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αφύπνιση στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα έχει έναν ολοκληρωμένο στρατό με πλήρεις ικανότητες και επενδύει περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα», σημείωσε.
Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ
Ο κ. Τσούνης επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως ουσιώδη συνεργάτη, ιδιαίτερα στην ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. «Είμαι περήφανος για τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και για τις συνεισφορές μας στον ελληνικό στρατό», δήλωσε.
Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, εφαρμόζοντας ενεργειακή διαφοροποίηση για την απεξάρτησή της από τον άνθρακα. «Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ελλάδα για την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας και τη διασυνδεσιμότητα των νησιών», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και αναπτύσσεται», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας που θα προσφέρει απτά οφέλη.
Τέλος, αναφερόμενος στη σχέση του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σημείωσε: «Είναι φίλος εδώ και 20 χρόνια και θεωρώ ότι υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος. Ανυπομονεί να επισκεφθεί την Ελλάδα», κατέληξε.