Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι «Θεού θέλοντος, οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτή είναι η πρόθεσή μας», αναφερόμενος στα συνολικά ελληνοτουρκικά ζητήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνει την ύπαρξη ενός «παράθυρου ευκαιρίας» για τις δύο χώρες.
Εξελίξεις στις σχέσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την επιθυμία του να δει το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχές σταθερότητας και ευημερίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων. Επισήμανε τη σημασία του καθορισμού των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η διαφορά αυτή δεν είναι μοιραία και μπορεί να βρει λύση.
Διαπραγματεύσεις και προοπτικές
Τα σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με την πιθανότητα να ξεκινήσουν συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας με προοπτική το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχουν αρχίσει να εντείνονται. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν εντολή να εξετάσουν αν είναι εφικτό να αρχίσουν οι συνομιλίες.
Πηγές αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι περίπου 20%, ενώ η πιθανότητα αποτυχίας ακόμα και αν αρχίσουν οι συνομιλίες παραμένει στο 80%. Για να υπάρξει το «παράθυρο ευκαιρίας» του 20%, η Τουρκία θα πρέπει να μην θέσει στο τραπέζι ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και η κυριαρχία τους.
Η ανάγκη για συμβιβασμό
Ο συμβιβασμός παραμένει το μεγάλο ζητούμενο και για τις δύο πλευρές, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια κοινή βάση για να ξεκινήσουν το διάλογο. Ωστόσο, οι διαφορές είναι πολλές και απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν.
Αν και η έναρξη του διαλόγου είναι σημαντική, η πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία φαίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα δικαιολογηθεί μια ενδεχόμενη αποτυχία και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα ή η Τουρκία.
Κυπριακό και άλλες προκλήσεις
Το Κυπριακό παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα και αν δεν εντάσσεται άμεσα στη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα υπάρξει ελπίδα για λύση στο Κυπριακό αν οι δύο χώρες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Οι διπλωμάτες επισημαίνουν την ανάγκη για μέτρο και ισορροπίες στις δηλώσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διατηρηθεί ένα θετικό κλίμα για τις συνομιλίες.