Η πρόσφατη φυγή βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία της ομάδας των 23 ανεξάρτητων βουλευτών στη Βουλή, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει και τα πολιτικά κόμματα. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν κοινή πολιτική κατεύθυνση και καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, με περίπου 11 από αυτούς να προέρχονται από το κέντρο και τη δεξιά, ενώ οι υπόλοιποι 12 από το κέντρο και την αριστερά.
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ
Από την αρχή της εσωτερικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, 8 βουλευτές έχουν αποχωρήσει, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε ανήκουν είτε δείχνουν προτίμηση στον Κασσελάκη. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Αθηνά Λινού, η οποία έχει αποστασιοποιηθεί λόγω της διαμάχης της με τον Παύλο Πολάκη. Σημαντικό είναι ότι το δίδυμο Χουρδάκη – Παπαϊωάννου, που προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν όλοι οι 8 βουλευτές που αποχώρησαν θα ενταχθούν στο κόμμα του Κασσελάκη. Την περασμένη Παρασκευή, ο Πέτρος Παππάς υπέγραψε κείμενο στήριξης των Γ. Σαρακιώτη και Ευάγγελου Αποστολάκη στην απόφασή τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να διατηρήσουν τις έδρες τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει ανεξάρτητος και ανοιχτός σε προτάσεις.
Η πολιτική επιβίωση είναι προτεραιότητα για τους 8 βουλευτές, καθώς προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιο κόμμα θα τους προσφέρει περισσότερες πιθανότητες εκλογής στην περιφέρειά τους, όποτε και αν διεξαχθούν εκλογές. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν είναι σίγουρο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί περαιτέρω απώλειες, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την προσπάθεια του Κασσελάκη για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η δεξιά πολυκατοικία
Από την άλλη πλευρά, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές της δεξιάς είναι πιο ομαδοποιημένοι, αλλά η επικρατούσα κατάσταση στη Βουλή καθιστά δύσκολη την επικοινωνία μεταξύ τους. Οι Σαράκης (Ελληνική Λύση) και Κατσιβαρδάς (Σπαρτιάτες) θα ήθελαν να ενταχθούν στη ΝΔ, αλλά αυτό φαίνεται μακρινό, καθώς η πλειοψηφία δεν τους χρειάζεται. Και οι δύο, ωστόσο, είναι ενεργοί και κινητικοί.
Ο Μάριος Σαλμάς, πρώην βουλευτής της ΝΔ, δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο κόμμα, αλλά παραμένει ενεργός και ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τη Φωνή Λογικής της κ. Λατινοπούλου, με στόχο την αντιπαράθεση με τη λεγόμενη woke ατζέντα.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου, φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή του στη ΝΔ, με την ψήφο του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο να θεωρείται ευκαιρία γι’ αυτό.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επηρεάζει τις εξελίξεις και δεν περνά απαρατήρητος από τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Τέλος, η ομάδα των 6 βουλευτών που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες είναι διασπασμένη και δεν επιθυμούν συνεργασία με άλλους κομματικούς σχηματισμούς, με δύο υποομάδες να έχουν σχηματιστεί γύρω από τον Γιάννη Δημητροκάλλη και τους Γαυγιωτάκη και Ασπιώτη, οι οποίοι έχουν ιδρύσει νέο κομματικό φορέα με το όνομα Εθνική Συσπείρωση.