Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα» δημοσιονομικών και πολιτικών προκλήσεων, σύμφωνα με το Politico. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας, προτείνοντας έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές ύψους 40 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό την πίεση του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αν η κυβέρνηση πέσει, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιτευχθεί επιτυχής ψηφοφορία μομφής από την ήττα της κυβέρνησης Πομπιντού το 1962, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σαρλ ντε Γκωλ. Παράλληλα, η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις με την κυβερνητική συμμαχία Σολτς, οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική αδράνεια.
Όταν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται στον γαλλογερμανικό άξονα, τις δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στη Γαλλία και τη Γερμανία ως παραδείγματα προς αποφυγή.
Παράδειγμα προς αποφυγή
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να συσπειρώσει τη συντηρητική της βάση και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που θεωρούν τη σταθερότητα ως προτεραιότητα. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα πιο επιτακτική τώρα που το πολιτικό Κέντρο έχει αποκτήσει νέο διεκδικητή, το ΠΑΣΟΚ.
Σημαντική είναι η αναφορά στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να τονίζει ότι οι λαϊκιστικές συμμαχίες, όπως αυτή του Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν σε αποσταθεροποίηση και μη λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι απορρίπτει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, επιδιώκοντας να διατηρήσει το προφίλ της «θεσμικότητας» και να κατοχυρώσει τον ρόλο της κυβέρνησής του ως εγγυητή της σταθερότητας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χώρα που έχει επιτύχει αξιοθαύμαστο comeback, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τους φόρους. «Εμείς τουλάχιστον ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας βάλει τάξη στα του οίκου μας», πρόσθεσε.
Παραδοχές
Ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το αφήγημα της σταθερότητας, αντιμετωπίζει σκληρές πραγματικότητες στην οικονομία. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στα στελέχη της να κατανοούν την καθημερινότητα των πολιτών, αναγνωρίζοντας την απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας και των μακροοικονομικών δεικτών.
Ο Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία να πειστούν όχι μόνο οι χρηματοοικονομικοί φορείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι θα ωφεληθεί από την ανάπτυξη. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο «σωρευτικός πληθωρισμός» έχει μειώσει τις αυξήσεις μισθών και τις φοροαπαλλαγές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε τρία χρόνια η κατάσταση θα είναι διαφορετική.