Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από την αίθουσα της Βουλής την Τετάρτη, δήλωσε: «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό που έχει καταδικαστεί με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και θα συνδιαλλαγώ μαζί του», αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.
Η έννοια του «προστάτη» του πολιτεύματος
Η δήλωση του πρωθυπουργού προκαλεί απορίες σχετικά με το πώς αναγορεύτηκε ο ίδιος σε θεματοφύλακα του πολιτεύματος. Αν και ο κ. Παππάς έχει καταδικαστεί, η ποινή του δεν περιλάμβανε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και, επιπλέον, δεν είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να τον κρίνει. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παππάς ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές, εκλέχτηκε από τους πολίτες και πρόσφατα επανεκλέχθηκε ως επικεφαλής της ΚΟ του κόμματός του.
Η κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές προκλήσεις. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που εξέφραζε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Το ψήφισμα αυτό, που υποστηρίχθηκε από τέσσερις πολιτικές ομάδες, καταψήφισε 254 ευρωβουλευτές, με 26 αποχές.
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. περιλάμβανε αναφορές για σοβαρά ζητήματα όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ και οι δολοφονίες Ρομά από αστυνομικούς, καθώς και η διαφθορά και η πίεση στις ανεξάρτητες αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τέτοια κριτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που συνέβη επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σκάνδαλα και θεσμικές κρίσεις
Επιπλέον, η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρές κρίσεις, όπως η τραγωδία στα Τέμπη και η διαχείρισή της. Οι αναφορές της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη διαφθορά και η μη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή αποτέλεσαν εμπόδιο στις έρευνές της. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στις ανεξάρτητες αρχές λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτίθεται στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, κατηγορώντας τον για «προσωπική ατζέντα». Τελικά, η κυβέρνηση προχώρησε σε αντικατάσταση μελών της Αρχής για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στις ψηφοφορίες.
Η αντίληψη της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός, που προβάλλει τον εαυτό του ως «προστάτη του πολιτεύματος», είναι ο ίδιος που το 2022 φώναζε στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον πώς γνωρίζει ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθείται. Ήταν επίσης εκείνος που δήλωσε «εδώ τελειώνει η συζήτηση», κλείνοντας το μικρόφωνο και αποχωρώντας από την αίθουσα. Δύο χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνταν από το σύστημα Predator, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αγνοούσε.
Η άνοδος της Ακροδεξιάς
Επί των ημερών του, η Ακροδεξιά αναδύθηκε ξανά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, θα περίμενε κανείς ότι η χώρα θα είχε διδαχθεί από την εμπειρία της Χρυσής Αυγής. Ο Μητσοτάκης γνωρίζει τη δυναμική των ακροδεξιών σχημάτων, γεγονός που αποδείχθηκε και στις τελευταίες εκλογές. Η υποστήριξή του προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και οι δηλώσεις του ότι «τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν είναι απαραίτητα ακροδεξιά», δείχνουν τη στάση του απέναντι στην ακροδεξιά.
Αυτή η προσέγγιση δεν έχει περάσει απαρατήρητη από στελέχη της ΝΔ, με τον βουλευτή Έβρου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, να προειδοποιεί ότι η αναστήλωση της Ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως συνέβη με τον Εμάνουελ Μακρόν στη Γαλλία.
Συμπέρασμα
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι ειρωνικό και αθέμιτο να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι «προστατεύει το πολίτευμα», ενώ ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει έναν εκλεγμένο πολιτικό αντίπαλο. Δημοκρατία, υποκλοπές, κράτος δικαίου και Ακροδεξιά δεν συνυπάρχουν.