Μετά το πρόσφατο αδιέξοδο στον διορισμό του Συνηγόρου του Πολίτη, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η κατάσταση αυτή έχει εξελιχθεί σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβερνητική παράταξη βλέπει την ευκαιρία να εγκλωβίσει τη Χαριλάου Τρικούπη σε μια κατάσταση συναίνεσης. Η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για την διαδοχή του Ανδρέα Ποττάκη από τον καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο συνοδεύτηκε από κατηγορίες για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και για ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «όχι» σε όλα.
Η προοπτική προώθησης μιας νέας υποψηφιότητας, που θα έχει παραταξιακή προέλευση, δεν φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Στο παρασκήνιο υπάρχουν φωνές από τη Νέα Δημοκρατία που προτείνουν ένα πρόσωπο κεντροδεξιάς προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 με ψήφους από τη δεξιά. Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει ακόμα απόφαση», αποφεύγοντας να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις και βιαστικές κινήσεις. Η διαχείριση της εκκρεμότητας στην ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να έχει σημαντικό συμβολισμό, ειδικά καθώς η αντιπολίτευση έχει συνδέσει την άρνηση έγκρισης της πρότασης Σωτηρόπουλου με ανοικτές υποθέσεις, όπως η έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο, οι στρατηγικές κινήσεις γίνονται με προσοχή. Μια πιθανή στήριξη προς τα δεξιότερα θα μπορούσε να προκαλέσει συζητήσεις και νέες θεωρίες για τα επόμενα βήματα, ενόψει κρίσιμων σταθμών όπως νομοσχέδια και η προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με το παραδοσιακά δεξιό κοινό, προκειμένου να αποτρέψει τη διαρροή απογοητευμένων ψηφοφόρων προς άλλες δεξιές επιλογές, χωρίς να απομακρύνει το κεντρώο ακροατήριο.
Ο Τραμπ και οι πρώην
Στο πλαίσιο των δημοσκοπικών πιέσεων και των εσωτερικών αναταράξεων σχετικά με την πολιτικοϊδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ, προστίθεται και ο αντίκτυπος των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προκαλέσει μόνο ενθουσιασμό από τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Αφροδίτη Λατινοπούλου, αλλά και από πολλούς στη συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ, οι οποίοι αισθάνονται δικαιωμένοι για την αντίθεσή τους στην «υστερία» του δικαιωματισμού. Φωνές υπέρ των «παραδοσιακών αξιών» αναδύονται ως γέφυρες για την επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ.
Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έχουν εντείνει τις παρεμβάσεις τους, εκφράζοντας ανησυχίες για την αποδοχή του δικαιωματισμού που ενδέχεται να θίξει τις αξίες και τις ρίζες του λαού. Στο Μαξίμου, υπάρχει η επιθυμία να μην επιτραπεί σε κανέναν από τα δεξιότερα να βρει ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση. Το μότο «προσοχή στις απομιμήσεις Τραμπ» είναι χαρακτηριστικό, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν υπερβολές στη λεγόμενη woke κουλτούρα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ζητήματα όπως η φύλαξη των συνόρων και ο «νόμος και τάξη» αποτελούν κοινή λογική και όχι δεξιά ατζέντα.