Το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα του Έβρου για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η περιοχή αναδεικνύεται σε «γεωστρατηγικό κόμβο», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η νέα ατζέντα περιλαμβάνει πολιτικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές πτυχές που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή.
Η περιοχή του Έβρου αποκτά νέα διάσταση με πολιτικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές προεκτάσεις.
Στο επίκεντρο αυτής της κυβερνητικής κινητικότητας βρίσκεται το Μεταναστευτικό, το οποίο επανέρχεται ως κορυφαίο θέμα συζήτησης. Η κυβέρνηση καλείται να βρει τις σωστές ισορροπίες στα μηνύματα που στέλνει, τόσο προς την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό κοινό.
Η πρόσφατη αυτοψία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον φράχτη της περιοχής, είχε και συμβολική σημασία. Οι διαβεβαιώσεις του για την ολοκλήρωση της επέκτασής του εντός του χρονοδιαγράμματος – μέχρι το τέλος του έτους – ενισχύουν την κυβερνητική στρατηγική. Η «σφράγιση» των 35 χιλιομέτρων από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, με λιγότερο από ένα χιλιόμετρο να απομένει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες ενέργειες για την περαιτέρω επέκταση του έργου, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «εθνική επιταγή», αναμένονται σύντομα, με την κυβέρνηση να επαναφέρει το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Πολιτικές πιέσεις και στρατηγικές κινήσεις
Το Μαξίμου επιδιώκει να διαχειριστεί προσεκτικά το θέμα του Μεταναστευτικού, καθώς παραδοσιακά προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο συντηρητικό κοινό. Σε περιοχές όπου τα κόμματα της δεξιάς, όπως αυτά των Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Νατσιού και Αφροδίτης Λατινοπούλου, έχουν ξεπεράσει το 25% στις τελευταίες εκλογές, οι πολιτικές πιέσεις εντείνονται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «κάποιοι θέλουν να το ξανακάνουν θέμα στην Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι καυτή πατάτα». Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην Ελλάδα, ειδικά μετά τις πρόσφατες αντιδράσεις από τη γερμανική πολιτική σχετικά με τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους.
Πρεσβευτές κρατών-μελών της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκαν για τις επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., της Frontex και της Europol, καθώς και για τις υποδομές που σχετίζονται με τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.
Ανάπτυξη και υποδομές στην περιοχή
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια τριπλή ατζέντα που περιλαμβάνει την προστασία των συνόρων, την ανάπτυξη υποδομών, όπως ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU), και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης βρίσκονται στην περιοχή για επαφές σχετικά με τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Αυτές οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις γίνονται ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα θέσει θέματα ευρωπαϊκού και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως οι ελληνικές θέσεις για το Μεταναστευτικό και ο ρόλος του Έβρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Επιπλέον, θα συζητηθούν έργα υποδομών στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Έβρος μετά», το οποίο ξεκίνησε μετά την πύρινη καταστροφή του 2023, καθώς και το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που περιλαμβάνει και την κατασκευή του φράχτη.