12.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Βουλή αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου - Ειδική συνεδρίαση...

Η Βουλή αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου – Ειδική συνεδρίαση με ενός λεπτού σιγή

Η Βουλή τίμησε για ακόμα μία χρονιά τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε ειδική εκδήλωση. Στην Ολομέλεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, με τα πολιτικά κόμματα να στέλνουν το μήνυμά τους 51 χρόνια μετά τα γεγονότα.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Αθανάσιος Μπούρας, τόνισε: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου πρέπει να φτάνει ξεκάθαρο στις επόμενες γενιές χωρίς κομματικές στρεβλώσεις. Υπογραμμίζει την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών της». Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερακάκης, πρόσθεσε: «Πρώτα και κύρια, το Πολυτεχνείο αντηχεί μέχρι σήμερα ως ένα συμβολικό κάλεσμα για ελευθερία και πίστη στη δημοκρατία. Η εξέγερση του 1973 μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας και ότι η ενίσχυσή της απαιτεί συνεχείς προσπάθειες. Πάνω απ’ όλα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μια φωνή που μας προκαλεί να σκεφτούμε το αδύνατο και να αφαιρούμε το «δεν» από το «δεν γίνεται».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, η στιγμή που η νεολαία σήκωσε το βάρος ολόκληρου του λαού, αντιμετώπισε τις κάννες των όπλων και των τανκς και τραγούδησε τον εθνικό ύμνο. Είναι το ορόσημο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και μας θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό αν δεν το διεκδικήσει ο ίδιος. Όπως έγραψε ο σπουδαίος Τάσος Λειβαδίτης, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστείς για να ζήσουν οι άλλοι. Πρέπει να είσαι έτοιμος να στέκεσαι μπροστά στα τουφέκια.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επισήμανε ότι «σε μια τέτοια ημέρα, αναλογιζόμαστε πόσο επίκαιρες είναι οι λέξεις ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Τα δικαιώματα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη συλλογική ευημερία και στην πρόσβαση σε ποιοτική δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία των επικοινωνιών και η ελευθερία του τύπου, δείχνουν να αμφισβητούνται».

Η Παρασκευή Δάγκα από το ΚΚΕ ανέφερε: «Παρά τις συστηματικές προσπάθειες να λερωθεί το περιεχόμενο του Πολυτεχνείου και να κατασυκοφαντηθεί, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου συνεχίζει να συγκινεί και τις παλαιότερες και τις νεότερες γενιές, ως σύμβολο νέων αγώνων ενάντια στο βάρβαρο σύστημα εκμετάλλευσης, που ενσωματώνει την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τον πόλεμο, την ανεργία και την εξαθλίωση». Ο Ν. Ηλιόπουλος από τη ΝΕΑΡ πρόσθεσε: «51 χρόνια μετά το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», αυτό το σύνθημα θα συνεχίζει να καθορίζει τις μάχες μας, γιατί η δημοκρατία σήμερα κινδυνεύει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, την αύξηση των ανισοτήτων, που δίνουν χώρο στην ακροδεξιά, και από αυταρχικές πολιτικές που θεωρούν το κράτος δικαίου πολυτέλεια».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο