Ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, που είχε πλήξει τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες ευρωεκλογές, φρόντισε να προειδοποιήσει για σοβαρά ζητήματα και να υπογραμμίσει την πρόθεσή του να μην παραμείνει σιωπηλός. Παρά τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να «χαλάσει» την κοινή πορεία των Καραμανλή και Σαμαρά, φαίνεται ότι η επιχείρηση κατευνασμού απέτυχε.
Η παρέμβαση που προκαλεί ανησυχία
Η πρόσφατη παρέμβαση του Καραμανλή διαφέρει ποιοτικά από προηγούμενες, καθώς δεν επιβεβαίωσε μόνο το χάσμα που τον χωρίζει από τον Μητσοτάκη, αλλά και αποσύνδεσε την τρέχουσα κυβέρνηση από τις ιδεολογικές αρχές του «Καραμανλισμού». Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, απομακρύνοντας το όνομα του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τις ενέργειές της.
Η κριτική για την ποιότητα της δημοκρατίας
Στην ομιλία του, ο Καραμανλής αναφέρθηκε στη λειτουργία της δημοκρατίας και στον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Τόνισε ότι «ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκατέστησε μόνο τη δημοκρατία, αλλά της έδωσε γερά θεμέλια». Υπογράμμισε την αξία των θεσμών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτικής ηρεμίας, που είναι θεμελιώδεις αρχές για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Η κριτική για τα ελληνοτουρκικά
Η δεύτερη επιχείρηση αποσύνδεσης από την παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετίζεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Καραμανλής δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί περί ετοιμότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή για διαπραγμάτευση με την Τουρκία είναι ανακριβείς. Υπογράμμισε ότι η μόνη διαφορά που έπρεπε να επιλυθεί ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που υπαναχώρησε τότε.
Αντίκτυπος στην εσωκομματική ενότητα
Η παρέμβασή του αυτή προκαλεί ανησυχία για την ενότητα του κόμματος, καθώς το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει τεταμένο. Οι διαφωνούντες βουλευτές αντιδρούν στην πολιτική που εφαρμόζεται, και ο Καραμανλής παραμένει δημοφιλής στη βάση του κόμματος, καθώς και σε ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας που αυτοπροσδιορίζεται ως «καραμανλικό».
Η κριτική στους θεωρητικούς των συνωμοσιών
Ο Καραμανλής επιτέθηκε επίσης σε όσους προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και παρουσιάζουν ως επικριτές της κυβέρνησης όλους όσοι εκφράζουν ανησυχίες. «Οι ανησυχίες για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι προέρχονται από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Η νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ εγείρει ερωτήματα για την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.