Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργάνωσε μια εντυπωσιακή εκδήλωση-συναυλία το βράδυ της Παρασκευής (22/11/2024) προς τιμήν του Κώστα Βάρναλη, ο οποίος αναγνωρίζεται ως «ο ιδρυτής της επαναστατικής τέχνης στη χώρα μας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 140 ετών από τη γέννησή του, 50 ετών από τον θάνατό του, και 65 ετών από την απονομή του Βραβείου «Λένιν».
Στην εκδήλωση συμμετείχε πολυάριθμη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η μουσικοαφηγηματική εκδήλωση αποτελεί μέρος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ΚΕ του ΚΚΕ, ενόψει του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας (1940-1950)», το οποίο θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2024 στον Περισσό. Προηγήθηκε η θεατρική παράσταση «Τα Μαγικά Βουνά» και προγραμματίζεται μια συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τη δεκαετία 1940-1950, με ερμηνευτές τους Βασίλη Γισδάκη, Μανώλη Μητσιά, Νατάσσα Μποφίλιου και Μαρία Φαραντούρη, στις 14 Δεκεμβρίου.
Στο φουαγέ της αίθουσας φιλοξενείται επίσης έκθεση εικαστικών έργων της εποχής από την Πινακοθήκη του ΚΚΕ. Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα είχε την ευκαιρία να απολαύσει κείμενα, ποιήματα, άρθρα και χρονογραφήματα του Κώστα Βάρναλη, τα οποία απήγγειλαν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γεραμαζίδης. Οι μελοποιημένοι στίχοι ερμηνεύτηκαν από τους Κώστα Θωμαΐδη, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Πολυξένη Καράκογλου και Κώστα Τριανταφυλλίδη, ενώ τη μουσική επένδυση ανέλαβαν οι Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Ευαγγελία Μαυρίδου, Μαρίνος Γαλατσίνος, Νίκος Σαμαράς, Βασιλική Μαζαράκη και Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ο οποίος έκανε και τις ενορχηστρώσεις.
Η Νίκη Κυριαζή, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, άνοιξε την εκδήλωση με μια ομιλία όπου τόνισε τη σπουδαιότητα του Βάρναλη ως πολυδιάστατου δημιουργού. «Έγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και δοκίμια, πάντα υπό το φως της πρωτοπόρας ιδεολογίας του», σημείωσε. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Βάρναλης, παρά τις διώξεις που υπέστη για την αταλάντευτη τοποθέτησή του στο πλευρό των αδικημένων, έλαβε πολλές τιμές, όπως η πρόσκλησή του στο Α’ Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων το 1934.
Η Κυριαζή ανέφερε ότι η εξαιρετική του ποίηση υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής και ότι, μετά την απελευθέρωση, συνέχισε να συνδράμει την ταξική πάλη μέσω της αρθρογραφίας του στα έντυπα του ΚΚΕ. «Η τέχνη του ήταν επικίνδυνη για το σύστημα, γι’ αυτό και οι προσπάθειες να σιωπήσουν το έργο του είναι συνεχείς», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, η Νίκη Κυριαζή κάλεσε το κοινό να τιμήσει τον Βάρναλη με πράξεις, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει: «Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ ‘Αδικο πολέμα!/ Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ