Στο νέο άρθρο του Politico, γίνεται κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή μια σειρά σκανδάλων που αποκαλύπτουν τη βαθιά κρίση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Ένα ακόμη διεθνές Μέσο αναφέρεται στα σοβαρά σκάνδαλα που ταλανίζουν τη χώρα, με αυστηρή γλώσσα.
Το Politico εξετάζει τρεις κύριες υποθέσεις: το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών και το ναυάγιο της Πύλου, που έχουν σοκάρει την ελληνική κοινωνία.
Η έκθεση αναφέρει ότι παρά τις σοβαρές καταστάσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να μην επιθυμεί να διορθώσει την κατάσταση και μπορεί ακόμη και να είναι ένοχη για κάποιες παραλήψεις της.
«Διακρίνεται μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης ορισμένων γεγονότων», ανέφερε ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας πως αυτό δημιουργεί «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» που ενδεχομένως να αφορά την πολιτική ηγεσία.
Οι τρεις κρίσιμες υποθέσεις που απασχολούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Τρεις σημαντικές υποθέσεις έχουν δοκιμάσει τη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο δικαστικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: το σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 με 57 νεκρούς και το ναυάγιο ανοιχτά της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι, που κόστισε τις ζωές εκατοντάδων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική», αναφέρει το Politico.
Το άρθρο συνεχίζει με την υπόθεση των υποκλοπών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετίζεται άμεσα με αυτήν, καθώς «εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου απαλλάσσει πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών από τις κατηγορίες».
Η διαχείριση των παραπάνω υποθέσεων προκαλεί ανησυχία.
Το Politico υπογραμμίζει ότι η αντιπολίτευση, οι συγγενείς των θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές καταγγέλλουν ότι υπήρξε μπλόκο σε μαρτυρίες, αγνοήθηκαν νομικά έγγραφα, και οι φωνές των θυμάτων παρέμειναν περιθωριοποιημένες.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Έτερον
Το αναγνωρισμένο μέσο αναφέρεται και στην έρευνα του Ινστιτούτου Έτερον, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η οποία αποκαλύπτει ότι μόλις το 29% των πολιτών εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Politico, υπερασπίστηκε τα έργα της κυβέρνησής του, δηλώνοντας: «Πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό δικαστικό σύστημα».
Δηλώσεις που δημιουργούν εντυπώσεις
Στο άρθρο, το Politico εξετάζει αναλυτικά τις υποθέσεις των Τεμπών, των υποκλοπών και του ναυαγίου στην Πύλο.
Για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός του Βάιου Βλάχου που έχασε τη ζωή του εκεί, δήλωσε: «Η ευθύνη εκτείνεται από την πολιτική ηγεσία έως τους εργαζομένους στο πεδίο. Αναζητάμε ανθρώπους που έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης αποτυχία».
Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου δήλωσε στο Politico ότι «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση σχετικά με τη δικαστική έρευνα, خاصة δεδομένου ότι πολλά στοιχεία που αναδείχθηκαν από τη δημοσιογραφική έρευνα αγνοήθηκαν».
«Το ερώτημα είναι ποιος θα προστατεύσει τους Έλληνες δημοσιογράφους από έναν κράτος που τους θεωρεί εθνικό κίνδυνο και τους παρακολουθεί απλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους;», τόνισε η Τριανταφύλλου.
Για το ναυάγιο στην Πύλο, ο Ποττάκης δήλωσε: «Η άρνηση της ελληνικής ακτοφυλακής να διεξάγει εσωτερική έρευνα καθιστά ανάγκη την επείγουσα δράση του Συνηγόρου, προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο».
Τέλος, το Politico φιλοξενεί τη δήλωση της Μαρίας Παπαμηνά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που συμμετέχει στη νομική υποστήριξη των επιζώντων του ναυαγίου. «Καλούνται να συμμετάσχουν σε μια μακρά νομική διαδικασία, αλλά επιθυμούν να προχωρήσουν», υπογράμμισε η κ. Παπαμηνά, προσθέτοντας ότι οι επιζώντες «πάσχουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του δυστυχήματος, ταυτόχρονα όμως πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους».