Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Μετά τη συνάντησή του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Ρούτε επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, οι δύο άνδρες συζήτησαν σημαντικά θέματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Νίκος Δένδιας ανήρτησε στο X:
Συναντήθηκα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte @SecMarkrutte στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για:
🔹Τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
🔹Τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
🔹Τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.… pic.twitter.com/ASrPFfFQME— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 26, 2024
Στις 12 το μεσημέρι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στη θέση αυτή, αν και έχει επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα ως Πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Συνάντηση στην Άγκυρα
Ο Ρούτε επισκέφθηκε την Τουρκία τη Δευτέρα, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και του υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ρούτε δήλωσε στο X ότι συζήτησαν «τις αυξανόμενες προκλήσεις για τη συλλογική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της τρομοκρατίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή». Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο, η Τουρκία συμβάλλει ανεκτίμητα στο ΝΑΤΟ».
Ουκρανία: Κεντρικό ζήτημα
Από τις αρχές του 2025, το ΝΑΤΟ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μια πιθανή απόσυρση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο θα μπορούσε να φέρει τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας, και κυρίως τους Ευρωπαίους, σε δύσκολη θέση και να αυξήσει τις απαιτήσεις για παροχή βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρούτε αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στην Ουκρανία. Μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει στη μάχη» και να αποτραπεί η επιτυχία του Βλαντίμιρ Πούτιν.