16.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜεγάλη Διασύνδεση Θάλασσας: Στο κατώφλι του «μπλακ άουτ» στην ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Κρήτης

Μεγάλη Διασύνδεση Θάλασσας: Στο κατώφλι του «μπλακ άουτ» στην ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Κρήτης

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας για το έργο Great Sea Interconnector, που αφορά τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, θεωρείται καθοριστική για την πρόοδο του έργου. Σε αυτή συμμετείχαν όλες οι σημαντικές πλευρές: η Κυπριακή Κυβέρνηση, η ελληνική Κυβέρνηση με εκπρόσωπο τον Θοδωρή Σκυλακάκη, η Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ και η NEXANS.

Ωστόσο, στην πράξη, αν και δεν αναμένονταν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τη Λευκωσία την Τρίτη, αυτό που ήταν αναγκαίο ήταν να ξεκαθαριστεί η κατάσταση:

Θα προχωρήσει ή όχι η εγκατάσταση του καλωδίου; Θα γεφυρωθεί η διαφορά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες; Θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία η γαλλική Nexans ή θα αποσυρθεί; Θα σταματήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να κατηγορεί την Κύπρο για το πιθανό φιάσκο;

Η Κύπρος θέλει να διασφαλίσει ότι το κόστος του GSI δεν θα εκτοξευθεί και δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές πριν την ολοκλήρωση του έργου. Επίσης, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι θα συμβεί αν το έργο δεν ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη με τη στάση της Κύπρου και ζητά αλλαγές στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτές οι αλλαγές δεν στοχεύουν στη διασφάλιση του έργου και των ελληνικών συμφερόντων, αλλά στο να εξασφαλίσουν κερδοφορία για τους επενδυτές.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, δεν δόθηκαν απαντήσεις σε αυτή τη μαραθώνια σύσκεψη, δεν έγιναν ανακοινώσεις και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το μόνο που προέκυψε ήταν μια επανάληψη της ελληνικής μειοδοτικής στάσης, η οποία μεθοδικά υπονομεύει το μεγάλο έργο του Great Sea Interconnector. Αυτό γίνεται για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε «υποχρέωση» να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αυτή η πολιτική του κατευνασμού, της υποτέλειας και της υποχωρητικότητας είναι προφανής.

Οι δηλώσεις και η τριπλή άρνηση του Σκυλακάκη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν λιγομίλητος κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Δεν ήθελε να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις και περιορίστηκε σε γενικές δηλώσεις:

«Η συνάντηση βοήθησε να διευκρινιστούν πολλά θέματα που είχαν ασάφειες και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν πολύ καλή απόφαση να γίνει αυτή η σύσκεψη. Ήταν εποικοδομητική».

Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που αποχώρησε από τη σύσκεψη πριν αυτή ολοκληρωθεί λόγω άλλων υποχρεώσεων, απέφυγε τρεις φορές να απαντήσει θετικά σε ερώτηση για την αισιοδοξία του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται».

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι «μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου», ανέφερε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς», είπε, υποδηλώνοντας ότι η σύσκεψη ίσως να ναυάγησε και ότι χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις.

«Η συνάντηση ήταν πολύωρη και πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών. Αυτή η εργασία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με το SigmaLive, όταν ρωτήθηκε ο Κύπριος Υπουργός αν οι εμπλεκόμενοι είναι πιο κοντά ή πιο μακριά μετά τη σύσκεψη, απάντησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι άλλο, καθώς έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας ΥΠΕΝ και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συζήτησης, καθώς τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ρωτήθηκε ο κ. Παπαναστασίου και απάντησε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα. Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά από εκεί που τελειώσαμε σήμερα. Πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο