«Η Ελλάδα δαπανά τα λιγότερα στην ΕΕ για την κοινωνική πολιτική»
Η Μιλένα Αποστολάκη, ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του έτους 2022, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανακόλουθο αν ψήφιζε διαφορετικά, δεδομένου ότι είχε καταψηφίσει και τον Προϋπολογισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από φορολογική αφαίμαξη και ανεπαρκή ανάπτυξη». Η δήλωσή της έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η κυρία Αποστολάκη, που είναι υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι παρά τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί μείωσης των φόρων που είχαν επιβληθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν το 2022 σε 49,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τον προϋπολογισμό των 45,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι είναι 3,8 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί στον Απολογισμό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι μειώσεις φόρων ευνοούν μόνο τους λίγους και ισχυρούς.
Η ειδική αγορήτρια ανέφερε ότι «τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης παρέχουν προκλητικές απαλλαγές στους προνομιούχους», ενώ επισήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν πλέον περισσότερους φόρους σε σύγκριση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με την αύξηση αυτή να είναι τριπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια, η κυρία Αποστολάκη παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ λιγότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η στήριξη της οικογένειας και η στεγαστική πολιτική. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη δαπάνη για στεγαστική πολιτική, μόλις 0,28% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1%. Επίσης, η δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στο 6,0% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 7,7%.
Η κυρία Αποστολάκη τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τις επενδύσεις, με τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου να φτάνει το 13,9% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα από την προτελευταία Βουλγαρία, που είναι στο 17,3%. Επιπλέον, η χώρα είναι η μόνη στην ΕΕ που βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα επενδύσεων του 2009. Η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων οφείλεται κατά 40% στις αγορές ακινήτων και στις πωλήσεις μέσω προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος, η Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 12η στην ΕΕ όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεων είναι οι χαμηλότερες στην ΕΕ, και οι επενδύσεις των νοικοκυριών είναι επίσης οι τρίτες χαμηλότερες, και στις δύο περιπτώσεις είναι σχεδόν οι μισές του ευρωπαϊκού μέσου όρου.