Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές», όπου αναφέρθηκε στη σημασία της δικαιοσύνης για τη δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η δικαιοσύνη είναι όπως το οξυγόνο. Η παρουσία της μπορεί να μην γίνεται πάντα αντιληπτή, αλλά η απουσία της καθιστά τη ζωή αδύνατη. Όπως το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο, έτσι και η δημοκρατία δεν μπορεί να αναπνεύσει, να προοδεύσει ή να εξελιχθεί χωρίς την απονομή δικαίου».
Η θωράκιση του κράτους δικαίου
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η θωράκιση του κράτους δικαίου και ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανέφερε ότι οι άξιοι δικαστές δεν λείπουν, αλλά το πεδίο της δικαιοσύνης αντιμετωπίζει παθογένειες που έχουν ρίζες πολλών δεκαετιών.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα: την καθυστέρηση στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων, την περιορισμένη ψηφιοποίηση και την ανάγκη επανακατάρτισης του δικαστικού προσωπικού. Από το 2019, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 30 σημαντικές θεσμικές τομές, όπως η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, που στοχεύουν στη βελτίωση της δικαιοσύνης.
«Θεραπεύουμε λάθη του παρελθόντος, αντιμετωπίζοντας αυστηρότερα τους θύτες και προστατεύοντας καλύτερα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με προτεραιότητα στις δίκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας τη συνεργασία πολλών υπουργείων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των γυναικών που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.
Ανάγκη για ανανέωση των υποδομών
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε οκτώ πόλεις, με το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά να είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Αναφέρθηκε επίσης στο παράδοξο της Ελλάδας να διαθέτει διπλάσιους δικαστές ανά κάτοικο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι αποφάσεις εκδίδονται σε υπερτριπλάσιο χρόνο. «Πρέπει να φτάσουμε στον μέσο όρο των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων, που είναι λίγο κάτω από τα δύο χρόνια», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 220 εκατομμύρια ευρώ να έχουν διασφαλιστεί για παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου.
Σημαντικά βήματα και μεταρρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, το οποίο θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των δικαστηρίων. Επίσης, μίλησε για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως οι τηλεδιασκέψεις και η ψηφιακή επίδοση εγγράφων, που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των ανανεωμένων προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών και της επιμόρφωσης των νέων Ειρηνοδικών, προκειμένου να αποκτούν τις γνώσεις που απαιτούνται για τη σωστή εκδίκαση υποθέσεων α’ βαθμού.
Η πρόοδος της χώρας στον τομέα της δικαιοσύνης αναγνωρίζεται από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιορίζει τις σχετικές συστάσεις σε μόλις τέσσερις, λιγότερες από αυτές που αφορούν 18 κράτη-μέλη.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πρόοδος στον τομέα της δικαιοσύνης είναι αντικειμενικά κριτήρια της επιτυχίας της χώρας, καθώς και η δημιουργία της δικαστικής αστυνομίας, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2024, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα γίνονται τέλεια. Πρέπει να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας και να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόοδο που έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο καλύτερο εισόδημα ή λιγότερη ανεργία, αλλά πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ