Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» υπερέβησαν κάθε αποδεκτό όριο. «Δεν μπορώ να επιτρέπω τη διάδοση θεωριών που υποστηρίζουν ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί ή ότι συμμετέχουμε σε μυστική διπλωματία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνάντηση στη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχαν οι Ερντογάν, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Γεραπετρίτης και Φιντάν, ο Μητσοτάκης αντέτεινε ότι οι «χαριεντίσματα» που ανέφερε ο Σαμαράς ήταν μια απαράδεκτη αναφορά. «Η φράση αυτή ήταν τόσο ανάρμοστη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον νυν πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών». Απάντησε επίσης στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαγραφή Σαμαρά, τονίζοντας πως «με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης» και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων βουλευτών της ΝΔ λόγω της διαγραφής.
«Διαθέτουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας», επισήμανε.
Ελληνοτουρκικά: Δυσκολίες στον διάλογο
Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επιφυλακτικός για την πιθανότητα περαιτέρω προόδου. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της, όπως και εμείς στις δικές μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για πιο εκτενή συζήτηση σχετικά με τις διαφορές που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει περιθώριο για πιο βαθιές συζητήσεις με την Τουρκία, καθώς εκείνοι επιθυμούν να συζητήσουν και άλλα θέματα, ενώ εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι», δήλωσε, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Σαμαρά ότι η επικοινωνία υποδηλώνει ενδοτικότητα.
Ενίσχυση άμυνας: Rafale, F-35 και Belh@rra
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου βρίσκονται τα μαχητικά Rafale. Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας, αναφέροντας ότι «τα Rafale είναι ό,τι πιο σύγχρονο» και ότι οι διαδικασίες για τα Viper προχωρούν. Επίσης, ενημέρωσε ότι μέχρι το 2030, τα 20 F-35 θα είναι διαθέσιμα στην Ανδραβίδα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2025 αναμένεται η πρώτη Belh@rra να είναι έτοιμη και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν «αντιαεροπορικό θόλο» για την προστασία της χώρας.
Στήριξη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις για την οικονομική στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Καθώς βελτιώνονται τα οικονομικά της χώρας, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για έκτακτες ενισχύσεις.