Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στην αναδυόμενη παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, επιδιώκει να περιορίσει τις υπερβολές της woke κουλτούρας, της υπερβολικής πράσινης μετάβασης και των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Αυτές οι προτάσεις συνιστούν τη στρατηγική του για τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην εκλογική νίκη του Τραμπ ήταν ο πληθωρισμός, η μετανάστευση και η υπερβολική εστίαση σε ταυτοτικές πολιτικές από τους Δημοκρατικούς. Ο Μητσοτάκης τονίζει ότι οι αμερικανικές εκλογές ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του 2024, καθώς οι κυβερνώντες υπέστησαν ήττες σε πολλές εκλογές, γεγονός που φέρνει την Ευρώπη σε μια κρίσιμη καμπή.
Ο Πρωθυπουργός εκφράζει κριτική για τις πολιτικές της Δημοκρατικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι οι θετικές οικονομικές δείκτες, όπως το αυξημένο ΑΕΠ, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των πολιτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνει ότι οι ακραίες πολιτικές στον τομέα της μετανάστευσης και η υπερβολική προώθηση της πράσινης μετάβασης χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πολιτών και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, έχουν δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις.
1. Νέο Ταμείο Ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα:
Ο Μητσοτάκης δεν περιορίζεται μόνο στην ανάλυση των μαθημάτων που πρέπει να αντλήσουν οι Ευρωπαίοι από τις αμερικανικές εκλογές. Υπογραμμίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι κρίσιμη, καθώς η νέα κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικαλείται την πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Μητσοτάκης σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενωθούν και να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαφορές τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
2. «Θα προστατεύσω τα σύνορα» – Μεταναστευτικό:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι υποχρέωσή του να προστατεύσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος απαιτεί περιορισμό του αριθμού των εισερχομένων.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν, παρατήρησε ότι το σύστημα διαχείρισης των συνόρων κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου οι παράτυποι μετανάστες εισέρχονταν ελεύθερα.
3. Όχι στην «τυραννία από μειοψηφίες» – Woke κουλτούρα:
Στην ίδια εκδήλωση, ο Μητσοτάκης καταδίκασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, όπου η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων μετατράπηκε σε «τυραννία από μειοψηφίες». Τόνισε ότι η ακραία εκδοχή της woke κουλτούρας δεν είναι παρούσα στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε πιο μετριοπαθείς πολιτικές.
Υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προοδευτικές ατζέντες μπορούν να διεξάγονται χωρίς να επιτίθεται κανείς σε αυτούς που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.
4. «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω» – Πράσινη μετάβαση:
Στην πρόσφατη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29) στο Μπακού, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία. Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε με προσοχή και ευελιξία, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την προστασία των πολιτών και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα