Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις στους δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τη μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου λόγω των νεκρών ψαριών.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι, έπειτα από συνεργασία του Υπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Θάνου Πετραλιά, και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, προγραμματίζονται οικονομικά μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που πλήττονται από το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα.
Τα μέτρα στήριξης
Συγκεκριμένα, τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις γύρω από τον Παγασητικό Κόλπο περιλαμβάνουν:
- Επιχορήγηση: Για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν απώλεια εσόδων λόγω του συμβάντος, σε σχέση με προηγούμενες χρονικές περιόδους.
- Αναστολή υποχρεώσεων: Παύση πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Thessaly Pass: Ενεργοποίηση του προγράμματος στήριξης Thessaly Pass και τον επόμενο χρόνο με στοχευμένα προγράμματα για περιοχές του Παγασητικού. Παράλληλα, θα αυξηθεί το ποσό που διατίθεται για το Thessaly Pass φέτος.
- Διαφήμιση του Παγασητικού: Διασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής της περιοχής, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τοπικούς φορείς.
Η υλοποίηση αυτών των μέτρων προχωρά με βάση τα αιτήματα των τοπικών φορέων και τις συναντήσεις που έγιναν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν.
Η επικοινωνία με τους φορείς της Μαγνησίας και τους επιχειρηματίες θα συνεχιστεί.
Ελέγχοι στις παραλίες για κολύμβηση
Αναφορικά με την κατάσταση στις παραλίες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχει ξεκινήσει ελέγχους στις ακτές κολύμβησης. Από την αρχή του φαινομένου, τα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας έχουν παρασχεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εκτέλεση εργαστηριακών ελέγχων.
Η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι να συνδυαστούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι με έρευνες για την υγειονομική κατάσταση των ακρών κολύμβησης. Εάν σε αυτές εντοπιστούν νεκρά ψάρια, συνιστάται η αποφυγή της κολύμβησης.
Εντός των ορίων
Μέχρι τώρα, έχουν γίνει δειγματοληψίες από 9 ακτές στο Δήμο Βόλου και οι έλεγχοι έδειξαν μικροβιακούς δείκτες εντός των επιτρεπόμενων ορίων, σύμφωνα με υπήρξαν αντίστοιχες μετρήσεις των προηγούμενων ετών.
Αν και παρατηρήθηκε αύξηση της μικροβιακής χλωρίδας, δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένα παθογόνα που να σχετίζονται με λοιμώξεις. Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν καθημερινά σταδιακά.
Εάν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα νεκρών ψαριών και οι έλεγχοι δείξουν θετικά αποτελέσματα, μπορεί να προταθεί η έναρξη της κολύμβησης. Υπάρχει επίγνωση ότι το φαινόμενο δεν θέτει αυτή τη στιγμή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλόγως με τις ανάγκες της.
Έρευνα για απόδοση ευθυνών
Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στείλει ομάδα επιθεωρητών για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στο φαινόμενο στην περιοχή της Κάρλας. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνοντας τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα.
Μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρακολουθείται η εξέλιξη της κατάστασης στο Παγασητικό μέσω δορυφορικών εικόνων.
Απομάκρυνση νεκρών ψαριών
Η κατάσταση συνεχώς παρακολουθείται από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η οποία έχει υποβάλει αναφορά.
Η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1069/2009 και από κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες.
Για τα νεκρά ψάρια που βρίσκονται με άμμο και φύκια, το Υπουργείο έχει συνεργαστεί με εταιρεία για την υποστήριξή της Περιφέρειας στις ανάγκες της.