Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απέρριψε τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, χαρακτηρίζοντάς τες «αναχρονιστικές». Σύμφωνα με την υπουργό, οι τροπολογίες δεν ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων ούτε τους παρέχουν ουσιαστική βοήθεια.
Η πρώτη τροπολογία
Η πρώτη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ απαιτεί τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκλειστικά μέσω εθνικής συλλογικής σύμβασης από τους κοινωνικούς εταίρους. Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι από το 2012 υπάρχει νομοθετική δυνατότητα για καλύτερες αμοιβές, αλλά αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ. «Εσείς θέλετε να τους δώσετε τη δυνατότητα να το κάνουν για όλους τους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη τροπολογία
Η κριτική της υπουργού ήταν πιο έντονη για τη δεύτερη τροπολογία, η οποία ζητά την επαναφορά του υποχρεωτικού συστήματος διαιτησίας για τις εργατικές διαφορές, το οποίο ίσχυε μέχρι το 2012. Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση παραβιάζει το άρθρο 6 του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και είναι αντίθετη με διεθνείς συμβάσεις. «Μόνο η Τουρκία εφαρμόζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα συνδικαλιστών εις βάρος των εργαζομένων.
«Το ΠΑΣΟΚ ζητά την επαναφορά του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας για εργατικές διαφορές που ίσχυε μέχρι το 2012», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.
Οι τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ
Η πρώτη τροπολογία σχετίζεται με την «επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία», ενώ η δεύτερη αφορά τον «καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τριετιών».
Διαιτησία:
«1. Η προσφυγή στη Διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών.
2. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, β) από οποιοδήποτε μέρος που αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή, την οποία απέρριψε το άλλο μέρος.»
Κατώτατος μισθός:
«Προτείνει την επαναφορά του συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.»