Προοπτικές και Σενάρια για το Κυπριακό
Το άτυπο δείπνο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την υπέρβαση της στασιμότητας στο Κυπριακό. Αν και δεν εξασφαλίζει την άμεση λύση του αδιεξόδου, επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Γκουτέρες αναμένεται να ακούσει τις θέσεις των δύο ηγετών και να προτείνει τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πώς θα μπορέσει να επαναφέρει τις συνομιλίες στο προσκήνιο, μετά την αδυναμία που παρατηρήθηκε στο Κραν Μοντανά.
Διαδικασία με Χρονοδιάγραμμα
Μία από τις επιλογές που μπορεί να εξεταστούν είναι η καθορισμένη διαδικασία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα έχουν σαφή προθεσμία και δεν θα παραμένουν ανοικτές. Αν υπάρξει αυτή η δυνατότητα και οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν ξανά σε ναυάγιο, οι αναλυτές αναρωτιούνται πού θα αποδοθούν οι ευθύνες και ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
Επιπλέον, η αναζήτηση μιας μέσης οδού που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των συνομιλιών είναι μια δύσκολη πρόκληση. Αυτή η μέση οδός θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και της τουρκικής πλευράς που υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών.
Η Στάση της Τουρκίας και οι Εξελίξεις
Ο Τατάρ, σε δηλώσεις του, επανέλαβε ότι οι εικασίες στα ελληνοκυπριακά και διεθνή ΜΜΕ δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη. Υπογράμμισε ότι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς είναι θεμελιώδεις αρχές για τη τουρκοκυπριακή πλευρά. Επανέλαβε ότι το «τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε» και εξέφρασε την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να αλλάξει πορεία στο Κυπριακό ή αν βρίσκεται σε αναμονή για νέες εξελίξεις. Ο Τουφάν Ερχιουμάν, πρόεδρος του CTP και εν δυνάμει ηγέτης, μπορεί να προσφέρει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις συνομιλίες.
Η Θέση της Λευκωσίας
Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν αισιοδοξία ότι το δείπνο δεν θα είναι απλώς μια αρχή και ένα τέλος, αλλά θα υπάρξει συνέχεια. Ο Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Λευκωσία είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, με βάση τις αρχές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είχαν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά.
Με την μπάλα να είναι στο γήπεδο της Τουρκίας, η επόμενη κίνηση θα είναι καθοριστική για την πορεία των διαπραγματεύσεων.