Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σχολιάζοντας τα τραγικά γεγονότα που ακούστηκαν σχετικά με τα εθνικά μας συμφέροντα. Στην καθιερωμένη του προσέγγιση, παρουσίασε μια διαστρεβλωμένη εικόνα, αποφεύγοντας να παραδεχθεί την προδοτική πολιτική του Μαξίμου απέναντι στην Άγκυρα.
Πριν από την αναχώρησή του από τη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για τη συνάντηση αυτή και για το τετ α τετ με τον Ερντογάν:
«Είναι αυτό δείγμα κανονικότητας; Από τα λίγα πλάνα και τις φωτογραφίες που είδαμε, αλλά και αν μετά από αυτή τη συνάντηση είστε πιο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το αν οι δύο χώρες μπορούν να βρουν έναν τρόπο να συζητήσουν τη βασική τους διαφορά. Η Τουρκία επιμένει σε μια λύση-πακέτο για το Αιγαίο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η κανονικότητα πρέπει να είναι ο στόχος στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Έχω συναντήσει τον Πρόεδρο Erdoğan πολλές φορές, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, και πάντα ανταλλάσσουμε ευγενικές κουβέντες, γιατί αυτό αρμόζει σε γειτονικά κράτη που πρέπει να διατηρούν καλές σχέσεις παρά τις μεγάλες διαφορές τους.
Δεν έχω ενημερωθεί λεπτομερώς από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά είδα τις δηλώσεις και των δύο πλευρών, και νομίζω ότι οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Ωστόσο, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο για να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, που αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι σημαντικό ότι έγινε μια συνολική καταγραφή της προόδου που έχουμε πετύχει, η οποία αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές. Αυτή η πρόοδος περιλαμβάνει τη στενότερη συνεργασία των δύο λαών μας, όπως η πολύ επιτυχημένη χορήγηση βίζας εξπρές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που στήριξε τον τουρισμό, καθώς και τη συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε διεθνείς οργανισμούς. Όλα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που έχω πει πολλές φορές. Για όσους ανησυχούν, η Ελλάδα προσεγγίζει αυτή τη συζήτηση από μια ισχυρή θέση. Είμαστε μια χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, και ένα πλαίσιο γεωπολιτικών συμμαχιών που αναγνωρίζει το δίκαιο των θέσεών μας, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις.»