Η αποχώρηση δύο βουλευτών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το πρωί της Πέμπτης, σηματοδότησε μια πρωτοφανή αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την μεταπολίτευση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα κόμμα που είχε αναδειχθεί ως η αξιωματική αντιπολίτευση, έχασε αυτή τη θέση χωρίς να προηγηθούν εκλογές. Έτσι, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πέρασε στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να «αναβαθμίζονται» στον πολιτικό χάρτη.
Αλλαγές στη Βουλή
Η νέα κατανομή των κοινοβουλευτικών δυνάμεων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού έργου. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής, «ο πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο Κανονισμός της Βουλής και οι ισχύουσες διατάξεις».
Με αυτή την αλλαγή, ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά στον Νίκο Ανδρουλάκη, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ σειρά προνομίων και πλεονεκτημάτων σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ αποκτά:
- Ισχυρή σημειολογία: Θα έχει το προνόμιο να είναι το πρώτο κόμμα που θα τοποθετείται μετά τον πρωθυπουργό και τον εισηγητή της πλειοψηφίας.
- Περισσότεροι υπάλληλοι και γραφεία: Ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ θα απολαμβάνει περισσότερους υπαλλήλους και μεγαλύτερα γραφεία στη Βουλή, λόγω των αυξημένων αναγκών του.
- Αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών: Οι νέοι συσχετισμοί θα απαιτήσουν ανακατανομή των μελών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, με το ΠΑΣΟΚ να έχει περισσότερους βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και στη Διάσκεψη των Προέδρων, καθώς και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Τι δεν αλλάζει
Παρά τις σημαντικές αλλαγές, η χρηματοδότηση των κομμάτων παραμένει αμετάβλητη. Η κρατική επιχορήγηση καθορίζεται από τη θέση των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν, και όχι από τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.