Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης φαίνεται πιο κοντά από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Βρετανού ομόλογου του, Κιρ Στάρμερ.
Συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η συνάντηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η «πολιτική υπογραφή» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, απαιτείται να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Action24, οι κύριοι που έχουν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα περιλαμβάνουν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τον διευθυντή του ιδρύματος, Νίκολας Κάλιναν.
Θέματα συζήτησης μεταξύ Μητσοτάκη και Στάρμερ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τη διμερή συνεργασία, εστιάζοντας στην οικονομία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ευρωπαϊκό σύνορο και χώρα υποδοχής.
Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης για τον συντονισμό των χωρών τους ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, καθώς και για τη βελτίωση των ευρω-βρετανικών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών της Κύπρου και της Τουρκίας υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, και τόνισε την επιθυμία του για επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό.
Διάλογος Μητσοτάκη – Στάρμερ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου να είμαι και πάλι εδώ, καθώς έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές και θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο εταίρο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε.