10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΑΣΟΚ, Σαμαράς και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

ΠΑΣΟΚ, Σαμαράς και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Η κυβέρνηση είχε μιλήσει για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά τώρα δέχεται «βολές» από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι αναφέρονται σε έναν «Γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η καυστική παρατήρηση προήλθε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, και ήρθε να ενισχύσει το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως μετά την αποπομπή του Σαμαρά.

Η πίεση που θα δέχεται η κυβέρνηση από τα δεξιά, και ειδικότερα από τον πρώην Πρωθυπουργό, σχετικά με τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, θα ενισχυθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι λόγοι που θα προβάλλει το ΠΑΣΟΚ θα είναι διαφορετικοί και θα προέρχονται από μια άλλη ιδεολογική βάση.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο «πλειστηριασμός υπερπατριωτισμού» που χαρακτηρίζει τη δεξιά δεν τους αφορά. Όσον αφορά την «υπόθεση» Σαμαρά, θεωρούν ότι είναι πρόβλημα της ΝΔ, τονίζοντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καθρέφτης της ΝΔ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζεται με τις θέσεις του Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά και δεν σκοπεύει να υιοθετήσει θέσεις άλλων πολιτικών προσώπων ή να εμπλακεί σε «χονδρεμπόριο πατριωτισμού». Αντίθετα, προβάλλει έναν «ρεαλιστικό πατριωτισμό» που βασίζεται στην «αλήθεια» και στο εθνικό συμφέρον.

Ναι στο διάλογο, όχι σε «λευκή επιταγή»

Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το διάλογο με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι αυτός είναι ο φορέας που πέτυχε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Άγκυρα. Ωστόσο, το «ναι στο διάλογο» δεν σημαίνει ότι δίνει «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά όταν όλοι γνωρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας.

Η κριτική που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση είναι συγκεκριμένη, λόγω των προκλητικών «μηνυμάτων» που στέλνει η Άγκυρα, όπως οι παραβιάσεις στο FIR, οι εντάσεις στην Κάσο και η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, με τις συνεχείς προσπάθειές του για τη διχοτόμηση του νησιού.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι η συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα, όπως η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, φαίνεται μη ρεαλιστική. Έμπειρα στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά χωρίς υπεραισιόδοξα μηνύματα από την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές ασκούν κριτική στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται σεβασμός στις εθνικές γραμμές και όχι «επικοινωνιακές κορώνες».

Οι «3» πυλώνες

Για το ΠΑΣΟΚ, η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου απαιτεί συγκεκριμένα βήματα και έχει κρίσιμες προϋποθέσεις. Είναι απαραίτητη η τακτική και διαρκής ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά απαιτούνται σημαντικές κινήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Πρώτον, πρέπει να συγκληθεί το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής), και δεύτερον, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη εκφράσει ανησυχία σχετικά με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη-Φιντάν, επισημαίνοντας την ανάγκη προσοχής στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις. Μάλιστα, οι δηλώσεις Φιντάν φαίνεται να επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συμφωνίας για συνολικές συνομιλίες που παραπέμπουν σε «λύση πακέτο».

Ο Δημήτρης Μάντζος είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την παραίτηση υψηλόβαθμου διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τον γενικό συντονισμό των πολιτικών θεμάτων και του διαλόγου με την Τουρκία.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο