12.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠροβληματισμός: Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Μπίτζιο και στελεχών της Intellexa - προσπαθούν...

Προβληματισμός: Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Μπίτζιο και στελεχών της Intellexa – προσπαθούν να παραπέμψουν για… πλημμέλημα.

Ενώ στην Ελλάδα άτομα που συνδέονται με την εταιρεία Intellexa αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες μόνο για πλημμελήματα σχετικά με περιστατικά που σχετίζονται με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά του ομίλου Intellexa και των στελεχών του. Η ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το πρώτο πακέτο κυρώσεων είχε ανακοινωθεί στις 5 Μαρτίου 2024, όταν το υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στον Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτή του ομίλου Intellexa, καθώς και στη Σάρα Χάμου, συνιδρύτρια της εταιρείας. Προηγήθηκε απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που απαγόρευε τη χορήγηση βίζας σε άτομα που σχετίζονται με τον όμιλο, ενώ τον Ιούλιο του 2023 οι εταιρείες Intellexa και Cytrox μπήκαν σε «μαύρη λίστα» λόγω της συμμετοχής τους στο εμπόριο παράνομου λογισμικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OFAC, «με την ενέργεια αυτή, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προαναφερόμενων προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ελέγχονται από Αμερικανούς πολίτες μπλοκάρονται και πρέπει να αναφερθούν στην OFAC. Επιπλέον, οι οντότητες που ανήκουν κατά 50% ή περισσότερο σε οποιοδήποτε από τα μπλοκαρισμένα πρόσωπα επίσης μπλοκάρονται. Χωρίς ειδική άδεια από την OFAC, οι κανονισμοί απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές που αφορούν περιουσιακά στοιχεία των μπλοκαρισμένων προσώπων.»

Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλα άτομα που εμπλέκονται σε συναλλαγές με τις κυρωμένες οντότητες μπορεί να εκτεθούν σε κυρώσεις. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συνεισφορά ή παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών προς ή για το όφελος οποιουδήποτε κυρωμένου προσώπου.

Ποιους αφορούν οι κυρώσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις επιβάλλονται στα εξής φυσικά και νομικά πρόσωπα, με αναφορά στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:

«Ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που προμήθευσε το λογισμικό Predator σε ξένο κυβερνητικό πελάτη. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της Intellexa SA, η οποία έχει τεθεί σε κυρώσεις με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13694, όπως τροποποιήθηκε.»

«Ο Αντρέα Γκαμπάτσι είναι ο κύριος μέτοχος των Thalestris Limited και Intellexa Limited, οι οποίες είναι μέλη του Intellexa Consortium. Η Thalestris Limited έχει τα δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και είναι η μητρική εταιρεία της Intellexa SA.»

«Ο Μερόμ Χαρπάζ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Intellexa Consortium και διετέλεσε διευθυντής της Intellexa SA.»

«Η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλών εταιρικών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από την Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της.»

«Η Άρτεμις Αρτεμίου είναι η γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings, μέλους του Intellexa Consortium. Είναι επίσης υπάλληλος της Intellexa.»

«Η Aliada Group Inc. είναι μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και μέλος του Intellexa Consortium, που έχει διευκολύνει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.»

Οι Μπίτζιος, Γκαμπάτσι, Χαρπάζ, Καραολή, Αρτεμίου και η Aliada Group Inc. τέθηκαν σε καθεστώς κυρώσεων λόγω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες που ενδέχεται να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόσωπα και εταιρείες με πολλαπλό ενδιαφέρον

Η επιβολή κυρώσεων έχει ιδιαίτερη σημασία και για την έρευνα στην Ελλάδα. Παρατηρούμε ότι οι κυρώσεις αφορούν άτομα που στην Ελλάδα δεν έχουν κληθεί καν να καταθέσουν στην ποινική διερεύνηση, όπως ο Μερόμ Χαρπάζ, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων της Εξεταστικής Βουλής, αλλά τα στοιχεία είναι απόρρητα. Ο μοναδικός υπάλληλος της Intellexa που κλήθηκε να καταθέσει αναγνώρισε τον Χαρπάζ ως τον επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Αντρέα Γκαμπάτσι, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρξαν πλαστογραφημένα έγγραφα που σχετίζονται με τον Μπίτζιο και την αποχώρησή του από κυπριακή εταιρεία.

Η επιβολή κυρώσεων στον Μπίτζιο υπογραμμίζει την αντίληψη των ΗΠΑ ότι οι δραστηριότητες αυτών των προσώπων και εταιρειών συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο εκτελών χρέη υφυπουργού Οικονομικών για την τρομοκρατία, Bradley T. Smith, δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχτούν την διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών μας.»

Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο Μπίτζιος και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες μόνο για πλημμελήματα, σχετικές με τη «μόλυνση» κινητών τηλεφώνων, χωρίς να έχουν υπάρξει κατηγορίες για την εμπορία του παράνομου λογισμικού. Παρά τις ενδείξεις για σχέσεις μεταξύ της εταιρείας Krikel και της Intellexa, οι αρχές δεν έχουν εξετάσει τις δραστηριότητές τους ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια