13.7 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣχέδιο διάλυσης της Κύπρου το σχέδιο Ανάν! Βέτο στις κυρώσεις κατά Ρωσίας...

Σχέδιο διάλυσης της Κύπρου το σχέδιο Ανάν! Βέτο στις κυρώσεις κατά Ρωσίας αν δεν ισχύσουν και κατά Τουρκίας!

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνέντευξή του στο Open και στον Σπύρο Χαριτάτο, συζήτησε για τα Εθνικά Θέματα, τη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία και τις «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να θέτει η Ελλάδα για τα Εθνικά Θέματα και το Κυπριακό.

Καταρχάς, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις προϋποθέσεις του διαλόγου με την Τουρκία. «Ο διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα θετικός, δεν πρέπει να αποκλείεται από πριν. Ωστόσο, είναι λάθος να ξεκινά κανείς διάλογο χωρίς να κατανοεί πλήρως ποιος είναι ο συνομιλητής του. Διεθνώς, έχουμε δει ότι η Τουρκία έχει ορισμένα χαρακτηριστικά ως συνομιλητής στις διεθνείς σχέσεις:

α) Πρώτον, η Τουρκία είναι αναξιόπιστη. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες, ιδιαίτερα εντός του ΝΑΤΟ, όπου συχνά προκαλεί προβλήματα και σύγχυση. Ένα παράδειγμα είναι η στάση της στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

β) Δεύτερον, η Τουρκία έχει μακροχρόνιες βλέψεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Προτιμά να προχωρεί σε «διαπραγματεύσεις» επιδιώκοντας να επιβάλλει τις θέσεις της δια της διπλωματίας, αντί να ξεκινά θερμά επεισόδια. Αυτές οι βλέψεις αφορούν την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, όπως έχουμε δει και από πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν.

γ) Τρίτον, μέσω των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία επιθυμεί να μας επιστρέψει στην κατάσταση του 1997–1999, όταν, λόγω των υποχωρήσεων της τότε Κυβέρνησης, είχαν γίνει αποδεκτές θέσεις που της επέτρεψαν να μιλάει για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και να προβάλλει την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μέσα από το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη-Ντεμιρέλ, τον Ιούλιο του 1997, και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι το 1999, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχουν «συνοριακές και άλλες διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αντί της πάγιας θέσης μας ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά: η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Οι προθέσεις της Τουρκίας έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από την Ελλάδα. Στην επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, είχα ξεκαθαρίσει ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό το Δίκαιο ισχύει και για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σχετική Σύμβαση του Montego Bay.», ανέφερε.

Οι «κόκκινες γραμμές» για τα Εθνικά Θέματα

Ο πρώην Πρόεδρος συζήτησε τις «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να τηρεί η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τόνισε ότι οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας είναι οι εξής:

«Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα της Ελλάδας που σχετίζονται με την κυριαρχία της. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραπεμφθεί η διαφορά σε Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς την Αιγιαλίτιδα Ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε το κρίσει απαραίτητο, τηρώντας το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο για την οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει στο Διεθνές Δικαστήριο και με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.», εξήγησε.

«Όσον αφορά το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» του Νοεμβρίου 2019, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει ότι αυτό το μνημόνιο είναι νομικά ανυπόστατο και ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για κανένα τρίτο κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Γι’ αυτό πρέπει να επισημαίνεται συνεχώς ότι αυτό το μνημόνιο δεν έχει καμία αξία. Η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα αποδεικνύουν την ανυπαρξία αυτού του μνημονίου:

α) Άμεση επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

β) Εμφανής ανακήρυξη της ΑΟΖ μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προς το παράδειγμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ακόμη κι αν δεν έχει γίνει η τελική οριοθέτηση. Η αναγκαιότητα αυτή ισχύει και για την Υφαλοκρηπίδα μας.

Η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος

Όσον αφορά το Κυπριακό Ζήτημα, ο Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως αυτό δεν είναι «διμερές» ζήτημα με την Τουρκία, όπως αυτή προσπαθεί να το παρουσιάσει.

«Πρόκειται για ένα καθαρά διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να προκύψει μόνο μέσω του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, με τήρηση όλων των προϋποθέσεών τους», δήλωσε.

α) Μια ομοσπονδιακή μορφή κράτους, αποκλειομένης οποιασδήποτε μορφής συνομοσπονδίας.

β) Ένα κράτος που βασίζεται στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

γ) Ένα κράτος με διεθνή νομική προσωπικότητα.

δ) Ένα κράτος με μία μόνο ιθαγένεια.

ε) Ένα κράτος που μπορεί να ασκεί πλήρως την κυριαρχία του σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

στ) Ένα κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις τρίτων κρατών.

ζ) Ένα κράτος όπου οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους.», πρόσθεσε.

Ο Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ανοχή στην κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, ύστερα από πενήντα χρόνια.

«Η μη ανοχή πρέπει να συνοδευτεί από αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Στηρίζουμε την ίδια αυστηρότητα που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και αυτό το γεγονός αποτελεί προηγούμενο για τις πρόσφατες εξελίξεις. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να απαιτήσουν αυστηρές κυρώσεις και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το «veto» στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν κρίνεται αναγκαίο», sublinhou.

Ποιον «σέβεται» η Τουρκία

Τέλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Τουρκία «σέβεται» και υπολογίζει σταθερά μόνο εκείνους που στηρίζονται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και είναι αποφασισμένοι να αποκρούσουν τις απειλές της.

«Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τη χώρα μας, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ικανές να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε τουρκική απειλή. Η Τουρκία γνωρίζει καλά τη δύναμη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και προβαίνει σε δημόσιες επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης που μερικές φορές αγγίζουν τη γελοία», κατέληξε στη συνέντευξή του.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο