Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί ένα πανηγυρικό κλίμα, καθώς, μετά από πέντε χρόνια στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι καταφέρνουν να βγαίνουν σχεδόν αλώβητοι από κάθε μεγάλη κρίση.
Αυτό φάνηκε και στην ψήφο του φετινού προϋπολογισμού, όπου η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αντισταθμίσει την απώλεια του Μεσσήνιου Σαμαρά με την υποστήριξη των βουλευτών Χ. Κατσιβαρδά, Γ. Ασπιώτη, Μ. Γαυγιωτάκη, καθώς και με την επιστροφή του Αυγενάκη μετά τη διαγραφή του Σαλμά.
Ωστόσο, τα οφέλη για την κυβέρνηση δεν περιορίστηκαν μόνο σε αριθμούς. Πολλοί ανέμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα αντιμετώπιζε σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή, αλλά η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού μετατράπηκε σε έναν εύκολο περίπατο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν και ο πρωθυπουργός έφερε στη Βουλή το βάρος της δυσαρέσκειας των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική σε τομείς όπως η οικονομία, η υγεία και η ασφάλεια, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος, δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την κυβερνητική φθορά και να θέσουν τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση.
Το Μαξίμου έχει διαμορφώσει μια στρατηγική γύρω από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να αμφισβητήσει την αξιοπιστία τους και να αποδυναμώσει τα επιχειρήματά τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά, χρησιμοποίησε ειρωνεία κατά της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο 41%, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για μη ρεαλιστικά μέτρα και αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση ως «χαοτική» και «ανεδαφική».
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα μέσω των εξαγγελιών του. Οι τρεις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη Βουλή φαίνεται να ανταποκρίνονται στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έδειξαν ότι η κυβέρνηση «υποφέρει» σε τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η ασφάλεια και η αξιοπιστία.
Έτσι, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μέτρα για τους ένστολους, εξαγγελίες για φάρμακα συνταξιούχων και μέτρα για τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησε να δείξει ότι, έστω και καθυστερημένα, ακούει τους προβληματισμούς του κόσμου.
Επιπλέον, φάνηκε να επιδιώκει να προσεγγίσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Το ζήτημα των φαρμάκων για χαμηλοσυνταξιούχους είχε τεθεί από 8 γαλάζιους βουλευτές, ενώ η στήριξη των ένστολων ενισχύει τη σχέση του κόμματος με αυτήν την εκλογική ομάδα. Τα μέτρα για τις τράπεζες συνιστούν μια απάντηση σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφεύγει τις συγκρούσεις με συμφέροντα.
Στο Μαξίμου φαίνεται να υπάρχει η ανάγκη για στροφή σε μια πιο δεξιά ατζέντα, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή ψήφων από τη Νέα Δημοκρατία προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υιοθετήσει την ατζέντα Σαμαρά, αλλά σίγουρα θα προσαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης για να διατηρήσει τον πυρήνα του κόμματος.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και η πολυκοσμία στον χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται να προκαλέσουν απώλειες από την κεντρώα δεξαμενή του κόμματος, καθιστώντας τη στροφή προς τα δεξιά αναγκαία.