Δραστηριότητες στον ΣΥΡΙΖΑ
Η επίσημη υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, συνοδευόμενη από 32 υπογραφές και τον φάκελο του πόθεν έσχες, αναμφίβολα επιταχύνει τις εξελίξεις στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίστοιχα, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου δημιουργεί επιπλέον πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος φαίνεται να μην είναι βιαστικός και συνεχίζει να προχωρά σε επικοινωνιακά ανοίγματα, καθυστερώντας τις επίσημες ανακοινώσεις του.
Πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το επόμενο σημαντικό ορόσημο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προεδρου θα είναι αμέσως μετά την Κεντρική Επιτροπή στις 5 Οκτωβρίου και τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προεδρου στις 6 Οκτωβρίου.
Οι «100» αναμένεται να συνεδριάσουν απόψε το βράδυ για να καθορίσουν τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής τους.
Ο Νίκος Παππάς, πάντως, έχει αποκλείσει την πιθανότητα να θέσει ξανά υποψηφιότητα και εστιάζει στα καθήκοντα του προεδρεύοντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ωστόσο, στελέχη που τον υποστήριζαν μέχρι τώρα έχουν ήδη στραφεί προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, στηρίζοντας και τους τρεις υποψήφιους.
Βρίσκοντας τον εαυτό του στο επίκεντρο της προεκλογικής σύγκρουσης, ο κ. Παππάς δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επηρεάσει τους άλλους ή να πάρει θέση υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι συλλογικές αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων.
Στρατηγική των «100»
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Φάμελλου, οι «100» προγραμματίζουν συνεδρίαση απόψε το βράδυ για να καθορίσουν τη στρατηγική τους ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου.
Κεντρικός άξονας της στρατηγικής τους είναι η υποστήριξη του κ. Φάμελλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προγραμματίζουν και μετωπική αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτηρίζει καταστροφικό για το κόμμα.
«Αν εκλεγεί ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε θα έχει τελειώσει οριστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του OPEN, επαναφέροντας το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Παρ’ όλα αυτά, οι «100» δεν δείχνουν να είναι όλοι ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις μέχρι τώρα.
Στη συνεδρίαση της απόψε, θα θέσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εκπροσώπηση όλων των απόψεων που εκφράζονται στο μπλοκ της νέας πλειοψηφίας, απαιτώντας η υποψηφιότητα που θα υποστηριχθεί συλλογικά – συγκεκριμένα του Σωκράτη Φάμελλου – να προωθεί και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχήμα που θα διεκδικήσει την εξουσία απέναντι στη ΝΔ και τη Δεξιά. Υπάρχουν μάλιστα και πιο σκληροπυρηνικά στελέχη που εξακολουθούν να αναζητούν άλλους υποψηφίους που να εκφράσουν αυτή την κατεύθυνση.
Ο Παύλος Πολάκης οργανώνεται
Ανάμεσα στις 32 υπογραφές που κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης, ξεχωρίζουν αυτές των Τρύφωνα Αλεξιάδη και Λευτέρη Σκέρτσου, οι οποίοι προέρχονται από το μπλοκ του Νίκου Παππά και για μεγάλο διάστημα στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο πρώην υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής επί κυβέρνησης Τσίπρα και στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά είναι ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τις διαδικασίες του isyriza κατά την προηγούμενη περίοδο.
Ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος έχει συμμετάσχει στην οικονομική επιτροπή του κόμματος, διαθέτει βαθιά γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τα δύο στελέχη προσωποποιούν την οργανωτική ετοιμότητα που χτίζει ο κ. Πολάκης ως υποψήφιος πρόεδρος, με τον κ. Αλεξιάδη να είναι το σημείο αναφοράς για τον Πειραιά, όπου πολιτεύεται ο πρώην υπουργός.
Η γεωγραφική εκπροσώπηση αποτυπώνεται και στην περίπτωση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Μυλόπουλου, καθώς και του Χριστόφορου Βερναρδάκη, πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα δημοσκοπήσεων και στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο κ. Πολάκης, αν και μοιράζεται την ίδια εκλογική βάση στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι οι εκλογικές μάχες θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τους μηχανισμούς που θα ενεργοποιήσουν μέλη και φίλοι για να προσέλθουν στις κάλπες.
Δεύτερες σκέψεις για Κασσελάκη
Στο μεταξύ, ανάμεσα στα στελέχη που είναι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, επικρατεί η αίσθηση ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του μπορεί να υποδηλώνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια σημαντική παράμετρος στην εκτίμησή τους είναι η στρατηγική θυματοποίησης που έχει επιλέξει το επιτελείο του, και όπως παρατηρούν, δεν αποκλείεται στο τέλος της διαδικασίας να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη στήριξη των ψηφοφόρων στην υποψηφιότητά του ως εντολή της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει ακόμη και στη δημιουργία του δικού του πολιτικού φορέα.