«Μια ακόμη είδηση σχετικά με τους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούσε τροχοπέδη για τη χώρα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη αξιολόγηση της Eurostat που εξετάζει την Κατανάλωση και την Παραγωγή. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για δήθεν σύγκλιση με την Ε.Ε. είναι μακριά από την πραγματικότητα».
Παράλληλα, επισημαίνει η Κουμουνδούρου ότι «τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης».
Η Eurostat έχει δημοσιεύσει πρόσφατα την αξιολόγηση των κρατών-μελών σχετικά με τον στόχο της Υπεύθυνης Κατανάλωσης και Παραγωγής, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος σχετικό ρεπορτάζ. Σημειώνει ότι αυτός ο στόχος είναι ο δωδέκατος από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Έχουν γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα «υστερεί σε βασικούς τομείς των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ε.Ε.».
Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΕ
Συγκεκριμένα, στην εξάλειψη της φτώχειας:
- 26,3% των πολιτών είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (Ε.Ε: 21,65%)
- 10,6% των εργαζομένων είναι φτωχοί (Ε.Ε: 8,2%)
- 26,7% των νοικοκυριών δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση (Ε.Ε: 8,7%)
Στον τομέα Υγείας:
- Προσδόκιμο υγιούς ζωής: 65,9 έτη (Ε.Ε: 64 έτη)
- 6,4% δεν μπορεί να καλύψει ιατρικά έξοδα (Ε.Ε: 2%)
- 23,6% χάνει απαραίτητες εξετάσεις/θεραπείες (49% στα φτωχά νοικοκυριά)
- 32,3% χάνει οδοντιατρικές υπηρεσίες (69,5% στα φτωχά νοικοκυριά)
Στον τομέα Εργασίας και Ανάπτυξης:
- Κατά κεφαλήν εισόδημα: €18.690 (Ε.Ε: €29.030)
- Μακροχρόνια ανεργία: 7,7% (Ε.Ε: 2,4%)
- Ποσοστό απασχόλησης εργαζομένων 20-64 ετών: 66,3% (Ε.Ε: 74,6%)
- Νέοι εκτός εκπαίδευσης ή εργασίας: 15,3% (Ε.Ε: 11,7%)
Στην κατηγορία των Ανισοτήτων:
Διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα είναι 33% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία.
«Για τα θεαθήναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης»
«Η συσχέτιση του Ταμείου Ανάκαμψης με τους SDGs δεν είναι μόνο χρηματοδοτική, αλλά και στρατηγική, καθώς πρέπει να ευθυγραμμίζεται με παγκόσσιες στόχους βιωσιμότητας», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει πως αυτή η στρατηγική εξασφαλίζει ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης συμβάλλουν θετικά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, τονίζοντας ότι «η ανάκαμψη πρέπει να είναι βιώσιμη, συμπεριληπτική και ανθεκτική».
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επιφανειακοί. Όπως φαίνεται, ο κύριος σκοπός τους είναι να μοιράσουν τα κονδύλια σε ημετέρους, αδιαφορώντας για τους πολίτες και το μέλλον της χώρας. Μήπως και αυτή η ευκαιρία θα χαθεί;», καταλήγει η ανακοίνωση.