Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026, θα προωθήσει την ειρήνη μέσω διαλόγου και διπλωματικών προσπαθειών, στηριζόμενη στους κανόνες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει επηρεάσει και το Λίβανο. Υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της αντιπαράθεσης, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεσες ενέργειες.
Η ελληνική διπλωματία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διάθεση να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης, με τον Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι η Αθήνα διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. Στη συνομιλία του με τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε πολίτες του Λιβάνου που έχουν τραυματιστεί.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, ο Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν δέχεται επαρκείς πιέσεις για να τερματίσει την επιθετικότητα στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις για την διεθνή κοινότητα. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση προς το Ισραήλ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε ζώνη εκτεταμένης εχθρότητας, κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γεραπετρίτης είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχάν Μπαϊράμοφ. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για την επερχόμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP29, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπακού, με κύριο θέμα την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Ο Γεραπετρίτης τόνισε την κεντρική θέση του ενεργειακού τομέα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και επεσήμανε τη σημασία της ολοκλήρωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προωθηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.