Η σταδιακή φθορά της κυβέρνησης γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες να εκφράζουν αρνητική γνώμη για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μετά από ένα καλοκαίρι σχετικής απραξίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανακτήσει το έδαφος που χάθηκε στις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας 45 μέτρα που στοχεύουν κυρίως στη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Οι ευρωεκλογές σήμαναν την αρχή της πτώσης για τη Νέα Δημοκρατία, που από το 41% των βουλευτικών εκλογών έπεσε στο 28%. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτες στα κρίσιμα θέματα, με την ακρίβεια να επηρεάζει σχεδόν όλους τους πολίτες.
Αύξηση του πληθωρισμού
Ο Αύγουστος υπενθύμισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει και απειλεί να εξουδετερώσει κάθε προσπάθεια στήριξης από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση. Σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται, όπως 6,5% σε ένδυση και υπόδηση και 5,5% στην κατηγορία «στέγαση».
Στα τρόφιμα, το ελαιόλαδο είναι 49,1% ακριβότερο, τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 11,2%, και τα ψάρια κατά 11,3%. Στο φυσικό αέριο οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια είναι 27,3% ακριβότερα. Ανατιμήσεις 14% καταγράφηκαν στα ασφάλιστρα υγείας και 7,2% στο πακέτο διακοπών.
+ 49,1% το ελαιόλαδο, +11,2% τα δημητριακά, +28% το φυσικό αέριο, +27,3% τα αεροπορικά εισιτήρια
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 3,2%.
Αντίκτυπος στην κοινωνία
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την πολιτική της να αφήνει την αγορά να «αυτορυθμιστεί», προβάλλει ως κύριο στόχο την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Σκοπός είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ στα επόμενα χρόνια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να δηλώνει ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω «αυξήσεων μισθών και συντάξεων, καθώς και φοροελαφρύνσεων».
Ο Μαρινάκης υπογράμμισε επίσης τις 12 νέες φοροελαφρύνσεις ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2025 στη ΔΕΘ. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «δεν το καταλαβαίνει τόσο ο κόσμος», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η οργή και η αγανάκτηση λόγω της ακρίβειας είναι εμφανείς.
Δυστυχώς, για την κυβέρνηση, οι επικοινωνιακοί ελιγμοί δεν αρκούν, καθώς οι πολίτες και οι επαγγελματίες βιώνουν καθημερινά τις ανατιμήσεις. Μόνο αν δουν χειροπιαστά αποτελέσματα θα πειστούν για την πολιτική που εφαρμόζεται.
Δημοσκοπικά μηνύματα
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν είναι ενθαρρυντική για την κυβέρνηση. Στην έρευνα της GPO για το STAR, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (57,4%) κρίνουν αρνητικά τα μέτρα, ενώ το 39,2% έχει αρνητική γνώμη.
Το 61,7% των πολιτών θεωρεί ότι η πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, ακολουθούμενη από τη βελτίωση του συστήματος υγείας με 43,2%. Μάλιστα, το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ενώ το 33,3% τις κρίνει θετικά.
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποτυπώνει τη φθορά της ΝΔ λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας, με κυρίαρχο θέμα την ακρίβεια. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, από 65% τον Ιούνιο, ενώ μόλις το 23% θεωρεί ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα, οι πολίτες αναφέρουν πρώτα την ακρίβεια και την οικονομία, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις τους.
Πριν τη ΔΕΘ
Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου εντείνεται, με το 63,3% να απαντά «αρκετά/πολύ κακά» για την κατάσταση στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024.
Σύμφωνα με την έρευνα της MRB για το OPEN, που διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου, μόλις το 10,8% απάντησε «Πολύ/Αρκετά καλά».