10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤρία «Σ» για το 2025: Μια Νέα Προοπτική

Τρία «Σ» για το 2025: Μια Νέα Προοπτική

Στην τελική ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025, ο όρος «Σταθερότητα» επαναλήφθηκε πολλές φορές. Οι αναλυτές εντοπίζουν αυτό το «Σ» ως το κεντρικό θέμα που θα απασχολήσει την πολιτική σκηνή το νέο έτος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δύο «Σ» που θα είναι εξίσου σημαντικά: οι «Συμμαχίες» και το «Σύνταγμα». Αυτά τα τρία «Σ» αναμένεται να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Η κυβέρνηση θα επενδύσει σε αυτά τα θέματα, καθορίζοντας την πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των δημοσκοπικών ευρημάτων, που δείχνουν μια ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον όρο «Σταθερότητα» θέτει ένα κρίσιμο δίλημμα όχι μόνο για την πολιτική σκηνή αλλά και για το εκλογικό σώμα, καλύπτοντας ευρύτερα ακροατήρια, από την Κεντροδεξιά έως την Κεντροαριστερά, καθώς και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. «Παρά τις δυσκολίες και τις μεγάλες προκλήσεις, μόνο αυτή η κυβέρνηση και μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφαλή νερά, διατηρώντας τη σταθερότητα σε έναν κόσμο γεωπολιτικής αστάθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή. Ο όρος «Σταθερότητα» συνδέεται με τη στρατηγική της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει τους στόχους και τις επιδόσεις των υπουργών για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να συνδέσει την «Σταθερότητα» με μέτρα που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών, προσπαθώντας να ελαφρύνει το κόστος ζωής εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών τάσεων. Αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία μελετά προσεκτικά τις εκλογικές ομάδες και τη δυσαρέσκεια που μπορεί να υπάρχει.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, περιλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, θα προσπαθήσει να αποδομήσει την έννοια της «Σταθερότητας», υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για τη χώρα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση φορέα «αστάθειας και επισφάλειας».

Προχωρώντας στο δεύτερο «Σ», αυτό αφορά τις «Συμμαχίες». Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι έχει δημιουργήσει συνεκτικές συμμαχίες σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, με δύο πολέμους σε εξέλιξη και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι τεταμένη. Η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, γεγονός που θα ενισχύσει τη συζήτηση γύρω από τα ελληνοτουρκικά θέματα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενώ η αντιπολίτευση θα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι απλώς ένας δεδομένος σύμμαχος της Δύσης, χωρίς να μπορεί να διευρύνει τον ρόλο της στην περιοχή.

Το τρίτο «Σ» αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί το νέο έτος. Οι αναγκαίες ευρύτερες συναινέσεις θα εντοπιστούν σε ζητήματα όπως το άρθρο 16 και η νέα ρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ, που αποτελεί διαχρονικό στοίχημα της κυβέρνησης. Επίσης, θα εξεταστεί η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει ήδη προτείνει αλλαγές στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών. Η κυβέρνηση επιθυμεί συναινέσεις, αλλά και βλέπει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ως ευκαιρία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο