Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση με την Ελλάδα» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δηλώσεις του Όζμπορν έρχονται μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση του Βρετανικού Μουσείου ότι «διεξάγονται εποικοδομητικές συνομιλίες με την Αθήνα για το μοίρασμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, γεγονός που ανοίγει την προοπτική επιστροφής ορισμένων από αυτά στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού».
Ο Όζμπορν ανέφερε σε πολιτικό podcast που συνδιοργανώνει ότι «ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία, ώστε κάποια από τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου φυσικά είχαν αρχικά τοποθετηθεί». Πρόσθεσε ότι «σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της, και έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτό, αλλά είμαστε ακόμα σε κάποια απόσταση από κάθε είδους συμφωνία».
Εμφανιζόμενος διστακτικός σχετικά με την πιθανότητα άμεσης συμφωνίας, ο Όζμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ότι μιλούσε από τη Νέα Υόρκη και όχι από το Λονδίνο, υπονοώντας ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμα ώριμη.
Σχόλια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Θα ήμουν στο Λονδίνο αν ήμασταν κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα γλυπτά του Παρθενώνα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων.
Ο Όζμπορν ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών, υπό τον πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ, του έχει δώσει μεγαλύτερη «ελευθερία» στη διαχείριση του ζητήματος. Χθες, ο Κίρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακριβώς έναν χρόνο μετά την ακύρωση μιας συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, η οποία αφορούσε τα Μάρμαρα.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για περισσότερο από δύο αιώνες. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα γλυπτά λεηλατήθηκαν το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ζητούν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.