Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στη νέα σύλληψη ενός αστυνομικού της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής του νόμου χωρίς διακρίσεις.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, ανεξαρτήτως του ποιος την ασκεί. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκφοβίσουν τον σύντροφό τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό». Υπογράμμισε ότι υπάρχει και μια εκπαιδευτική διάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, καθώς είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι η βία δεν έχει θέση στη κοινωνία μας.
«Υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο»
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες, ωστόσο το Panic Button διατίθεται και σε άντρες. «Για εμάς, η βασική αρχή είναι ο σεβασμός και η απόλυτη προσήλωση στη δικαιοσύνη», είπε.
Επιπλέον, η υπουργός επισήμανε ότι «αν μια γυναίκα βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο και δωρεάν νομική βοήθεια. Εάν χρειαστεί να μεταφερθεί σε ξενώνα, θα λαμβάνει εγγυημένο εισόδημα από το υπουργείο κατά τη διάρκεια της παραμονής της. Τα παιδιά θα έχουν άμεση πρόσβαση σε σχολεία στην περιοχή του ξενώνα». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα για να βοηθηθούν οι γυναίκες να βρουν εργασία όταν είναι έτοιμες.
«Όλα αυτά τα οποία ακούγονται δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας»
Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι οι αναφορές περί βίας δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας. «Όποιος και αν είναι, εάν έχει διαπράξει αδίκημα, θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο», ανέφερε.
Για όσους νιώθουν απειλή, η υπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα. «Εκεί θα μιλήσετε με κάποιον που μπορεί να σας καθοδηγήσει. Αν γνωρίζετε κάτι που συμβαίνει γύρω σας, μην κρατάτε κλειστά τα στόματα», προέτρεψε.
Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν. «Υπάρχει ένα εκτενές δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα και ειδικά γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη συζήτηση που είχε με την προσωπική της φρουρά για τα περιστατικά βίας, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι «είμαστε σοκαρισμένοι. Η ομάδα μου περιλαμβάνει και γυναίκες, και όλοι νιώθουν ντροπή και αμηχανία». Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ώστε να μην πλήττεται ολόκληρος ο κλάδος.