Οι 6 και 7 Οκτωβρίου φαίνεται να είναι ημερομηνίες που έχουν σημαδευτεί στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Αν και για τους Εβραίους αυτές οι μέρες είναι γιορτές, τα τελευταία χρόνια έχουν συνδεθεί με καθοριστικά γεγονότα που έχουν αλλάξει το “πρόσωπο” της περιοχής και επηρεάζουν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες.
Η ίδρυση του Ισραήλ και ο Πόλεμος των Έξι Ημερών
Το λεγόμενο “μεσανατολικό ζήτημα” έχει τις ρίζες του στις 14 Μαΐου 1948, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ. Λίγες ώρες αργότερα, πέντε αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ, Συρία και Λίβανος) επιτέθηκαν, σηματοδοτώντας την αρχή του πρώτου αραβο-ισραηλινού πολέμου.
Το Ισραήλ emerged νικηφόρα και από τον δεύτερο πόλεμο το 1956, εδραιώνοντας τη θέση του στην περιοχή. Ωστόσο, οι αραβικές χώρες, μετά από δύο ήττες, ενωθήκαν κατά του Ισραήλ, με την επόμενη στρατιωτική σύγκρουση να είναι θέμα χρόνου.
Η κατάσταση άλλαξε ριζικά το 1967, όταν η Αίγυπτος και η Συρία υπέγραψαν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας. Παρά την αναμενόμενη επίθεση των αραβικών κρατών, το Ισραήλ επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στις 5 Ιουνίου 1967, καταστρέφοντας σχεδόν ολόκληρη την αιγυπτιακή αεροπορία και καταλαμβάνοντας σημαντικά εδάφη.
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ
Η απώλεια της Χερσονήσου του Σινά και των Υψωμάτων του Γκολάν ήταν κάτι που οι Άραβες δεν μπορούσαν να αποδεχτούν. Ο διάδοχος του Νάσσερ, Άνγουαρ Σαντάτ, αποφάσισε να ανακτήσει τα εδάφη αυτά και, στις 1 Σεπτεμβρίου 1973, οκτώ αραβικά κράτη διακήρυξαν τα “τρία όχι”: όχι ειρήνη, όχι αναγνώριση και όχι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Στις 6 Οκτωβρίου 1973, ημέρα του Γιομ Κιπούρ, οι Αιγύπτιοι και οι Σύριοι επιτέθηκαν στο Ισραήλ, εκμεταλλευόμενοι την ημέρα της νηστείας και της προσευχής, όταν οι Ισραηλινοί ήταν σε κατάσταση “ιεράς παράλυσης”. Αυτή τη φορά, οι Άραβες ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, και η επίθεση τους ήταν συντονισμένη.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, ανασυντάχθηκαν γρήγορα με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και αντεπίθεσαν. Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, βρίσκονταν κοντά στη Δαμασκό και είχαν περικυκλώσει τις αιγυπτιακές δυνάμεις.
Η σύγκρουση αυτή δεν είχε μόνο στρατιωτικές διαστάσεις, αλλά και διεθνείς, με τη Σοβιετική Ένωση να απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση και τις αραβικές χώρες να κλείνουν τις “στρόφιγγες” του πετρελαίου. Τελικά, στις 22 Οκτωβρίου, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ πρότειναν κατάπαυση του πυρός, και οι δύο πλευρές επανήλθαν στα προ του πολέμου σύνορα.
Σήμερα, 51 χρόνια μετά από εκείνον τον πόλεμο και ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς, η Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή. Η σφοδρή απάντηση του Νετανιάχου και οι εξελίξεις που ακολούθησαν έχουν φέρει την περιοχή στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.