“`html
Πάντα έτσι το περιέγραφαν οι γιαγιάδες και οι υπεύθυνοι των παραδόσεων. Η φανουρόπιτα είναι το παραδοσιακό γλυκό κέικ, νηστίσιμο, της ελληνικής κουζίνας και σερβίρεται την ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή στις 27 Αυγούστου.
Φανουρόπιτα: Γιατί και πότε την ετοιμάζουμε – Όλα τα μυστικά της
Η φανουρόπιτα δεν είναι ένα πραγματικό σφολιατοειδές, αλλά ένα αρωματικό κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, φτιαγμένο μόνο με λάδι, ώστε να είναι νηστίσιμο. Για να φτιάξουμε τη φανουρόπιτα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επτά ή εννέα συστατικά και να καίει ένα κερί κατά την προετοιμασία. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, καπνίζουν το κέικ πριν το ψήσουν.
Τα υλικά της φανουρόπιτας
Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν λάδι, αλεύρι και ζάχαρη. Στη συνταγή προστίθεται χυμός πορτοκαλιού, καρύδια, σταφίδες και γαρύφαλλο με κανέλα. Σε μία συνταγή που έχω από τη Ρόδο, χρησιμοποιείται ημίγλυκο κρασί αντί για πορτοκάλι, και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Έχω ακούσει επίσης από πρόσφυγες από την Καππαδοκία για μία παραλλαγή της φανουρόπιτας με μαγιά και γλυκάνισο αντί για γαρύφαλλο και κανέλα.
Υλικά:
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
3 φλιτζάνια αλεύρι (φουσκώνει μόνο του)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Παραλλαγή: Μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα και να προσθέσετε σκόνη βανίλιας ή μερικές σταγόνες νερού (για τα δάκρυα της Παναγίας).
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί όσο καλύτερα γίνεται η ζάχαρη. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ αν θέλουμε). Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας.
Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί Νο 28 με λαδόκολλα. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 40-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε σε διάφορα κομμάτια. Αν παραλείψετε δύο υλικά, το κέικ θα είναι πιο απλό αλλά εξίσου νόστιμο.
Το τελετουργικό και η ιστορία του Αγίου Φανουρίου
Αφού ψηθεί η φανουρόπιτα, οι πιστοί την φέρνουν στην εκκλησία για να την διαβαστούν και στη συνέχεια την μοιράζουν. Είναι σημαντικό να διανέμουν τουλάχιστον επτά κομμάτια εκτός από την εκκλησία.
Τα υπόλοιπα κομμάτια μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι για να τα μοιραστούν με την οικογένεια, τους γείτονες και τους φίλους. Σε πολλές εκκλησίες υπάρχουν ξωκλήσια του Αγίου Φανουρίου, όπου διαβάζουν φανουρόπιτες κάθε Δευτέρα. Πολλοί άνθρωποι δεν τις πηγαίνουν στην εκκλησία, αλλά τις προσφέρουν απλώς. Πριν φάτε το κομμάτι, πρέπει να πείτε τρεις φορές: «Ο Θεός να ευλογεί τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου».
Long Way Home: Το δίδυμο της θρυλικής σειράς Long Way Round ετοιμάζει νέα σειρά
Η Bundeswehr θρηνεί – ένας 23χρονος στρατιώτης πέθανε στην άσφαλτο
Γαύδος: Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας δεν οφείλονται στο νερό
Ναυάγιο στο Παλέρμο: Οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί – Το σοκαριστικό βίντεο
Χαλκιδική: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ – Η αποκάλυψη από τον Ε.Τ και το Eleftherostypos.gr που ανατρέπει τα γεγονότα
“`