Η γαλοπούλα είναι το πιο εμβληματικό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Σήμερα, σας προτείνουμε μια συνταγή που θα σας βοηθήσει να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά
1 ολόκληρη γαλοπούλα
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
250-500 γρ. κάστανα
1 χούφτα κουκουνάρια
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
15 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
10 αποξηραμένα βερίκοκα
Σταφίδες
Μαϊντανός
Freepik
Εκτέλεση
Αρχικά, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το μαϊντανό, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα κάστανα και το ρύζι. Πλένουμε τη γαλοπούλα και την αλατίζουμε. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και κλείνουμε την κοιλιά της με οδοντογλυφίδες, ενώ δένουμε τα μπούτια με σπάγκο. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ταψί και περιβάλλουμε με πατάτες. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφήνοντας κενό πάνω από τη γαλοπούλα για να κυκλοφορεί ο αέρας κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 200°C, υπολογίζοντας 1 ώρα για κάθε 1 κιλό γαλοπούλας, αλείφοντας την κατά διαστήματα με τα ζουμάκια της. Σερβίρουμε με πατάτες και αποξηραμένα φρούτα. Καλή απόλαυση!