Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού». Στη χώρα μας, μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, με 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.
Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 62 χρόνια, ωστόσο περίπου το 10% των γυναικών διαγιγνώσκεται πριν από τα 45. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλές από αυτές είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και ενεργές επαγγελματικά. Ευτυχώς, το 66% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση.
Τα τελευταία χρόνια, σημαντικές εξελίξεις έχουν αναμορφώσει το θεραπευτικό τοπίο για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού. Ιατροί από την θεραπευτική κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, όπως η Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου και η Δρ. Μαρία Καπαρέλου, επισημαίνουν τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του μαστού είναι ο ορμονοευαίσθητος τύπος, που εκφράζει τους οιστρογονικούς ή προγεστερονικούς υποδοχείς. Χάρη στη χρήση γονιδιακών πάνελ, όπως το Oncotype, πολλές γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία. Μελέτες όπως οι TAILORx και RxPONDER έχουν δείξει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όγκου μπορούν να υποβληθούν μόνο σε ενδοκρινική θεραπεία.
Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η αποφυγή χημειοθεραπείας είναι δυνατή για εκείνες με όγκους έως 5 cm και χωρίς θετικούς λεμφαδένες. Το MammaPrint, ένα άλλο γονιδιακό πάνελ, βοηθά επίσης να προσδιοριστεί η ανάγκη χημειοθεραπείας σε γυναίκες υψηλού κλινικού ρίσκου.
Για τις γυναίκες με υψηλό κλινικό ρίσκο, δύο νέα φάρμακα, οι αναστολείς CDK4 και CDK6, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην επικουρική θεραπεία. Η αμπεμασικλίμπη και η ριμποσικλίμπη έχουν δείξει σημαντική μείωση του κινδύνου υποτροπής, σύμφωνα με τις μελέτες MonarchE και NATALEE.
Επιπλέον, οι αναστολείς PARP έχουν εγκριθεί για γυναίκες με κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην επικουρική θεραπεία. Η μελέτη OlympiA έχει δείξει ότι η χορήγηση του PARP αναστολέα ολαπαρίμπη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 32% σε αυτές τις ασθενείς.
Σημαντικές εξελίξεις έχουν παρατηρηθεί και για τις γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο. Η νεοεπικουρική χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με στοχευμένη θεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, με ποσοστά πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης που κυμαίνονται από 40% έως 60%.
Η θεραπευτική προσέγγιση για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού έχει επίσης εξελιχθεί. Η νεοεπικουρική θεραπεία περιλαμβάνει τώρα τη συνδυασμένη χρήση χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας, όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη KEYNOTE-522, η οποία έδειξε σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 34%.
Η κατανόηση και η διαχείριση του καρκίνου του μαστού έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, με την εισαγωγή νέων φαρμάκων και θεραπευτικών στρατηγικών που βελτιώνουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.