Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά νόστιμη και μας θυμίζει τις ζεστές στιγμές στο χωριό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η κιμαδόπιτα της μαμάς είναι ένα πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αναμνήσεις.
Συστατικά για την κιμαδόπιτα της μαμάς:
Μερίδες: Για 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ.
- 1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 1⁄2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό τους μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο προτιμάτε)
- 300 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, πολύ ψιλοκομμένα
- 300 γρ. σέλινο, πολύ ψιλοκομμένο (ή λιγότερο αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του)
- 400 ml λευκό ξηρό κρασί
- 70 γρ. πελτές ντομάτας
- Φύλλα και τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κασέρι, κατά προτίμηση Σοχού ή Ξάνθης, τριμμένο
- 2 φέτες χωριάτικο ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα και στραγγισμένες
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το λαδώμα της ζύμης
Οδηγίες για την παρασκευή της κιμαδόπιτας
- Ξεκινάμε καβουρδίζοντας τον κιμά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
- Ανακατεύουμε τον κιμά με μια κουτάλα, σπάζοντάς τον σε μικρότερα κομμάτια, μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του.
- Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη φωτιά δυνατή και να ανακατεύουμε γρήγορα, ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
- Μετά από 4-5 λεπτά, μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα σε γκριζωπό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πράσα και το σκόρδο, μειώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα πράσα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι, και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά, το τριμμένο κασέρι, το ψωμί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε στον πάτο ένα από τα δύο φύλλα ζύμης, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να τοποθετηθεί καλά κάτω από τη γέμιση.
- Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και πιέζουμε για να ενωθούν τα δύο φύλλα.
- Λαδώνουμε τη ζύμη και κάνουμε μερικές οπές με ένα κοφτερό μαχαίρι για να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ψηθεί καλά από κάτω. Αν χρειαστεί, γυρνάμε τον φούρνο στην κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά.