12.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνταγές ΔιαφορέςΜαμαδίστικη Κιμαδόπιτα σε Χρόνο Ρεκόρ: Το Μυστικό που Κάνει τον Κιμά Αφράτο!

Μαμαδίστικη Κιμαδόπιτα σε Χρόνο Ρεκόρ: Το Μυστικό που Κάνει τον Κιμά Αφράτο!

Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά νόστιμη και μας θυμίζει τις ζεστές στιγμές στο χωριό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η κιμαδόπιτα της μαμάς είναι ένα πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αναμνήσεις.

Συστατικά για την κιμαδόπιτα της μαμάς:

Μερίδες: Για 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ.

  • 1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 1⁄2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό τους μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο προτιμάτε)
  • 300 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, πολύ ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. σέλινο, πολύ ψιλοκομμένο (ή λιγότερο αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του)
  • 400 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 70 γρ. πελτές ντομάτας
  • Φύλλα και τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κασέρι, κατά προτίμηση Σοχού ή Ξάνθης, τριμμένο
  • 2 φέτες χωριάτικο ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα και στραγγισμένες
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το λαδώμα της ζύμης

Οδηγίες για την παρασκευή της κιμαδόπιτας

  • Ξεκινάμε καβουρδίζοντας τον κιμά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  • Ανακατεύουμε τον κιμά με μια κουτάλα, σπάζοντάς τον σε μικρότερα κομμάτια, μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του.
  • Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη φωτιά δυνατή και να ανακατεύουμε γρήγορα, ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
  • Μετά από 4-5 λεπτά, μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα σε γκριζωπό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πράσα και το σκόρδο, μειώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα πράσα.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι, και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
  • Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά, το τριμμένο κασέρι, το ψωμί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε στον πάτο ένα από τα δύο φύλλα ζύμης, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να τοποθετηθεί καλά κάτω από τη γέμιση.
  • Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και πιέζουμε για να ενωθούν τα δύο φύλλα.
  • Λαδώνουμε τη ζύμη και κάνουμε μερικές οπές με ένα κοφτερό μαχαίρι για να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ψηθεί καλά από κάτω. Αν χρειαστεί, γυρνάμε τον φούρνο στην κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια