Γρίπη των πτηνών: Ανάγκη για επαγρύπνηση λόγω πιθανής επανεμφάνισης στη χώρα μας
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών, καθώς αναμένονται μετακινήσεις μεταναστευτικών ειδών άγριας ορνιθοπανίδας, που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού.
Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς έχει εντοπιστεί νέα εστία της γρίπης σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία. Ο ιός εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε άγρια πτηνά, τα οποία έχουν βρεθεί νεκρά ή σε ημιθανή κατάσταση σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού σε θηλαστικά, όπως μηρυκαστικά, μινγκ και αιλουροειδή.
Για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή σε άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και άλλες υδατοσυλλογές. Ωστόσο, οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν σκεπαστούς και περιφραγμένους χώρους (πιλοτές) εξαιρούνται από αυτήν την απαγόρευση, εφόσον διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει επαφή με άγρια πτηνά.
Η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος που απαιτεί υποχρεωτική δήλωση. Οι κάτοχοι πουλερικών οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας.
Υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, όπως δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί και οργανώσεις, συμβάλλουν στην παρακολούθηση της κατάστασης, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές για την ανεύρεση νεκρών ή ημιθανών πτηνών υψηλού κινδύνου.
Πριν από οποιαδήποτε διαδικασία συλλογής και παράδοσης πτηνών, είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση γαντιών μιας χρήσης και ο καθαρισμός χεριών.
Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται προτού επιστρέψουν στη χώρα μας.
Το υπουργείο Υγείας προτείνει στους επαγγελματίες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι κ.λπ.) να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα ανασυνδυασμού και εμφάνισης νέου πανδημικού στελέχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συναγερμός στην Ιεράπετρα: Γέμισαν οι δρόμοι με νεκρά πτηνά – Δηλητηρίαση ή ασθένεια των πτηνών;