Ασφαλής μέθοδος απόψυξης του κρέατος.
Η ασφάλεια κατά την απόψυξη του κρέατος είναι υψίστης σημασίας, καθώς το ωμό κρέας μπορεί να είναι φορέας βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Ειδικά το κοτόπουλο και τα μπιφτέκια, αν δεν ξεπαγώσουν σωστά, μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να ξεπαγώσετε το κρέας με τον σωστό τρόπο, αποφεύγοντας την τροφική δηλητηρίαση.
Γιατί να μην αφήνετε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας
Η απόψυξη του κρέατος στον πάγκο της κουζίνας δεν είναι ασφαλής, καθώς οι θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 °C είναι ιδανικές για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτές οι θερμοκρασίες δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Ενώ το εξωτερικό μέρος του κρέατος μπορεί να ξεπαγώσει, το εσωτερικό παραμένει παγωμένο, με αποτέλεσμα το κρέας να βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μπορεί το μαγείρεμα να σκοτώσει τα βακτήρια;
Δυστυχώς, το μαγείρεμα δεν εξαλείφει πάντα τα βακτήρια και τις τοξίνες τους. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού, ορισμένα βακτήρια μπορεί να παραμείνουν ανθεκτικά στη θερμότητα.
Ασφαλείς μέθοδοι απόψυξης του κρέατος
Εάν θέλετε να ξεπαγώσετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, υπάρχουν αρκετές ασφαλείς μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Απόψυξη στο ψυγείο
Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να ξεπαγώσετε το κρέας στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, οπότε καλό είναι να το μεταφέρετε από την κατάψυξη στο ψυγείο τουλάχιστον μία ημέρα πριν το χρειαστείτε. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας βρίσκεται στα πιο κρύα μέρη του ψυγείου, όπως στο πίσω μέρος ή στο συρτάρι. Για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, υπολογίστε περίπου μία ημέρα για κάθε πέντε κιλά.
Απόψυξη με κρύο νερό
Εάν ξεχάσατε να μεταφέρετε το κρέας στο ψυγείο, μπορείτε να το ξεπαγώσετε γρήγορα με κρύο νερό. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι κάτω από 5°C και αλλάξτε το κάθε 30 λεπτά. Μόλις το κρέας ξεπαγώσει πλήρως, μαγειρέψτε το αμέσως.
Απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσετε το κρέας. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία απόψυξης ή μαγειρέψτε σε χαμηλή ισχύ (20-30%). Να είστε προσεκτικοί καθώς τα μικροκύματα μπορεί να θερμαίνουν άνισα, οπότε ελέγχετε τακτικά το κρέας και περιστρέψτε το. Το κρέας που έχει αποψυχθεί με αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα.
Μετά την απόψυξη, είτε στο ψυγείο είτε με άλλη μέθοδο, προτείνουμε να μαγειρέψετε το κρέας εντός 1-2 ημερών για κιμά, πουλερικά και ψάρια, ενώ για κομμάτια μοσχάρι, χοιρινού ή αρνιού έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, περίπου 3-5 ημέρες.