Τα ψάρια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε τακτικά, αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου αυτό δεν ισχύει.
Αν και οι ειδικοί προτείνουν να εντάξουμε τα ψάρια στη διατροφή μας, υπάρχουν τρία είδη που καλό είναι να αποφεύγουμε.
Παρόλο που τα ψάρια προσφέρουν πολλές θρεπτικές ουσίες, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που πρέπει να γνωρίζουμε.
Οι ειδικοί συνεχώς τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης ψαριών στη διατροφή μας, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC), «τα ψάρια περιέχουν 18-20% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Δ. Επίσης, είναι καλή πηγή ιωδίου, φώσφορου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου (όταν καταναλώνονται με τα κόκαλα) και είναι εύπεπτα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε συνδετικό ιστό». Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ψάρια που δεν είναι τα πιο υγιεινά, όπως ο καπνιστός σολομός και τα καβουροπόδαρα, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα ψάρια που οι γιατροί προτείνουν να αποφεύγουμε.
Είναι καλύτερο να επιλέγουμε ψάρια που προέρχονται από τοπικές πηγές και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, προτιμώντας αυτά με την καλύτερη διατροφική αξία. Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγουμε ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή αυτά που προέρχονται από μολυσμένα νερά.
Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Η τιλάπια: Είναι ένα φθηνό ψάρι με χαμηλή θρεπτική αξία, περιέχει μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Συνήθως προέρχεται από την Κίνα, όπου εκτρέφεται σε μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση. Μπορεί να αντικατασταθεί από τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει καλύτερη θρεπτική αξία.
- Η πάνγκα: Προέρχεται κυρίως από τον ποταμό Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, ο οποίος είναι γνωστός για την μόλυνσή του, καθώς το 90% της πάνγκας προέρχεται από εκεί.
- Η πέρκα: Ένα αφρικανικό ψάρι που συχνά χρησιμοποιείται σε τηγανητές ή μαγειρευτές συνταγές. Από το 2017, η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) προτείνει να αποφεύγεται η κατανάλωση πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια στην Αφρική, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και ήταν εντός νόμιμων ορίων.