Γνωρίζεις πώς και πότε πρέπει να πλένεις φρούτα και λαχανικά; Κάθε χρόνο, ένα στα δέκα άτομα νοσεί από μολυσμένα τρόφιμα λόγω βακτηρίων που θα μπορούσαν να είχαν απομακρυνθεί με σωστό πλύσιμο.
Η κατάλληλη στιγμή για να πλένεις φρούτα και λαχανικά είναι πριν από την κατανάλωσή τους. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν συνειδητοποιούν ότι όταν κόβουν ένα άπλυτο φρούτο, τα μικρόβια και τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στη φλούδα εισέρχονται στο εσωτερικό του. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή δεν θα φάνε τη φλούδα, αλλά αυτό είναι λανθασμένο.
Κάθε φρέσκο προϊόν που καλλιεργείται στο χωράφι εκτίθεται σε έντομα, πτηνά, ζώα και ανθρώπινες επαφές. Έτσι, μπορεί να περιέχει χώμα, ακαθαρσίες και διάφορα βακτήρια, μύκητες, ιούς και φυτοφάρμακα. Επιπλέον, μπορεί να μολυνθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της συσκευασίας, της προετοιμασίας και της αποθήκευσής του. Ακόμη και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια δεν είναι απαλλαγμένα από παθογόνα και φυτοφάρμακα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να φέρουν βακτήρια όπως ο νοροϊός, η σαλμονέλλα, το E. coli (κολοβακτηρίδιο) και η λιστέρια. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, η οποία εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο και διάρροια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία.
Η κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζουμε, με περίπου 46% των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης να προέρχονται από αυτά. Κάθε χρόνο, ένα στα δέκα άτομα αρρωσταίνει από μη ασφαλή τρόφιμα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζεις φρούτα και λαχανικά; Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, η καλύτερη μέθοδος είναι να τα πλένεις κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό. Πριν από αυτό, φρόντισε να σαπουνίσεις καλά τα χέρια σου.
Τρίψε τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χέρια σου μέχρι να απομακρυνθούν όλες οι ακαθαρσίες από την επιφάνειά τους. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να τα πλένεις ακριβώς πριν από την κατανάλωση ή την προετοιμασία τους, ώστε να διατηρούν τη γεύση και την υφή τους. Μην τα πλένεις αμέσως μόλις τα αγοράσεις, για να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο.
Αποφύγετε τη χρήση απολυμαντικών ή χλωρίου, προειδοποιεί η ειδικός, καθώς η φλούδα ορισμένων φρούτων είναι πορώδης και μπορεί να απορροφήσει αυτά τα χημικά, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κατανάλωση.
Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις διάλυμα νερού με ξύδι ή μαγειρική σόδα, μπορείς να το κάνεις, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι το καλό πλύσιμο με σκέτο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό. Να θυμάσαι ότι πρέπει να χρησιμοποιείς τρεχούμενο νερό και όχι να πλένεις τα φρούτα σε μπολ με νερό.