Το ζεστό κρασί είναι ένα παραδοσιακό ποτό του χειμώνα, που φτιάχνεται κυρίως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι ζεστό, γλυκό, ελαφρώς αλκοολούχο και διαθέτει ευχάριστο άρωμα.
Η ιστορία του ζεστού κρασιού είναι μακρά και εντυπωσιακή. Στην αρχαία Ρώμη, παρασκευαζόταν το Conditum Paradoxum, ένα κρασί που θερμαινόταν με την προσθήκη μελιού και αρωματικών μπαχαρικών, όπως πιπέρι, φύλλα καρυδιάς, σαφράν και χουρμάδες, προσφέροντας στους καλεσμένους στο τέλος του γεύματος. Αυτά τα μπαχαρικά δεν μόνο ενίσχυαν τη γεύση του κρασιού, αλλά βοηθούσαν και στη διατήρησή του. Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αν και τότε το απολάμβαναν κρύο. Σήμερα, το ζεστό κρασί είναι γνωστό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με διάφορες ονομασίες: vin chaud στη Γαλλία, gluhwein στη Γερμανία και glogg στις βόρειες χώρες.
Υλικά
750 γρ. κόκκινο κρασί
150 γρ. άχαρη
1 κανέλα
4 γαρίφαλα
Φλούδες από ένα λεμόνι
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αστεροειδής γλυκάνισος
Freepik
Εκτέλεση
Αρχικά, ρίχνουμε το κόκκινο κρασί σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, παίρνουμε τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι, φροντίζοντας να αποφύγουμε το λευκό μέρος, καθώς είναι πικρό. Ρίχνουμε τις φλούδες στο κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά: το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να απελευθερωθούν τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια των μπαχαρικών. Μετά, φιλτράρουμε το κρασί για να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά και το σερβίρουμε σε ποτήρια. Προσοχή, πρέπει να είναι πολύ ζεστό κατά την κατανάλωση.