Το χταπόδι συμβολίζει το καλοκαίρι και συνδυάζεται εξαιρετικά με τις βραστές πατάτες δημιουργώντας την πιο αναζωογονητική σαλάτα.
Συστατικά
- 1 χταπόδι 1½ κιλό περίπου
- 1 μικρό φλ. ξίδι
- 600γρ. πατάτες
- 15 ελιές Καλαμών
- 1 μικρό φλ. ψιλοκομμένο τουρσί αγγουράκι
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. μαϊντανό
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό, προσθέτεις το ξίδι και περιμένεις να βράσει πριν ρίξεις το χταπόδι.
- Αφήνεις να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρείς το χταπόδι από την κατσαρόλα, το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει και το ξεπλένεις με κρύο νερό πριν το κόψεις σε μικρά κομμάτια.
- Γεμίζεις μια δεύτερη κατσαρόλα με νερό και βράζεις τις πατάτες για περίπου 45 λεπτά.
- Αφού τις βγάλεις από την κατσαρόλα, περιμένεις να κρυώσουν και τις κόβεις σε μεγάλα κομμάτια.
- Τοποθετείς σε μια μεγάλη σαλατιέρα τις πατάτες και το χταπόδι.
- Προσθέτεις την κάπαρη, τα κρεμμυδάκια, το τουρσί και τις ελιές.
- Ρίχνεις στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάς καλά για 1-2 λεπτά.
- Απλώνεις το μείγμα πάνω από τη σαλάτα και ανακατεύεις απαλά με ξύλινες κουτάλες.
- Πασπαλίζεις με τον μαϊντανό και σερβίρεις.