Ο Nobu Matsuhisa και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Στο Nobu της Νέας Υόρκης, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από ισχυρούς, πλούσιους και εξαιρετικά δικτυωμένους ανθρώπους της πόλης – διαχειριστές hedge funds, παραγωγούς ταινιών και ιδιοκτήτες δισκογραφικών εταιρειών, καθώς και παθιασμένους λάτρεις του σούσι.
Ο άνθρωπος πίσω από αυτή τη συγκέντρωση και ο σεφ που μαγείρεψε για όλους είναι ο Nobu Matsuhisa, ο πιο διάσημος σεφ σούσι παγκοσμίως. Τα τελευταία 30 χρόνια, έχει μετατρέψει ένα μικρό ιαπωνικό-περουβιανό εστιατόριο στην Tribeca της Νέας Υόρκης σε μια αυτοκρατορία σούσι με 56 εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων 19 ξενοδοχείων, αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών.
Η Ιστορία του Nobu
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ένας από τους επιχειρηματικούς συνεργάτες του Matsuhisa, μαζί με τον κινηματογραφικό παραγωγό Μέιρ Τέπερ. Ο Ντε Νίρο είχε δοκιμάσει τη μαγειρική του Nobu στο Λος Άντζελες και χρειάστηκε έξι χρόνια για να πείσει τον Ιάπωνα σεφ να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να ανοίξει το πρώτο Nobu.
«Από τα πρώτα 30 λεπτά στο εστιατόριο στο Μπέβερλι Χιλς, ήξερα ότι η Νέα Υόρκη χρειαζόταν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντε Νίρο. «Ήταν συναρπαστικό και σέξι».
Από τότε, το όνομα «Nobu» έχει γίνει συνώνυμο της ποπ κουλτούρας και των παπαράτσι.
Σκηνικό σε Γεύματα Εξουσίας
Τα εστιατόρια Nobu παγκοσμίως έχουν φιλοξενήσει γεύματα εξουσίας και σημαντικά λανσαρίσματα. Στο Nobu της Νέας Υόρκης, το 2002, ο κόσμος είδε για πρώτη φορά το ζεύγος Bennifer (Μπεν Άφλεκ και Τζένιφερ Λόπεζ). Όταν φούντωσαν οι φήμες για την επανένωσή τους σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, τους εντόπισαν στο Nobu Malibu.
Επιπλέον, η εξέλιξη των κουρεμάτων του Ντέιβιντ Μπέκαμ μπορεί να παρακολουθηθεί μέσω φωτογραφιών που τον δείχνουν να βγαίνει από το Nobu Berkeley Street στο Λονδίνο.
Διάσημες Συναντήσεις στο Nobu
Ένα από τα πιο διάσημα ραντεβού στο Nobu συνέβη το 1999, μεταξύ του τενίστα Μπόρις Μπέκερ και της σερβιτόρας Άντζελα Ερμάκοβα, που οδήγησε στη γέννηση της κόρης του Άννας.
Η άφιξη του Nobu στο Park Lane το 1997 άλλαξε τη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου, με το προσωπικό του ντυμένο με Armani και πλήθη φωτογράφων έξω από το εστιατόριο.
Η Εμπειρία στο Nobu
«Ήταν μια σουρεαλιστική εποχή», θυμάται ο Τζαντ Μαρούς, περιφερειακός διευθυντής του Nobu στη Νέα Υόρκη. «Στους πρώτους έξι μήνες, είχαμε όλους τους VIP, από την Κάμερον Ντίαζ μέχρι τη Ρενέ Ζελβέγκερ, να δειπνούν την ίδια νύχτα». Υπήρχε πάντα μια λίστα με τους VIP που είχαν επισκεφθεί το εστιατόριο, ώστε το προσωπικό να είναι ενημερωμένο πριν από κάθε σερβίρισμα.
Στα εστιατόρια Nobu, οι επισκέπτες μαθαίνουν τα νέα πριν από τα ταμπλόιντ.
Η Εξέλιξη του Nobu
Ο Nobu Matsuhisa, πριν γίνει διάσημος, ήταν ένας σεφ που προσέλκυε A-listers. Μετά από χρόνια στην Ιαπωνία και το Περού, άνοιξε το Matsuhisa το 1987 στο Beverly Hills, προσελκύοντας γρήγορα διάσημους πελάτες.
Το 1994, άνοιξε το πρώτο Nobu, το οποίο είχε 150 θέσεις, αλλά πάντα είχε ουρά. «Ο κόσμος ερχόταν για την εξυπηρέτηση και την ατμόσφαιρα, αλλά επέστρεφε για το φαγητό», λέει ο Matsuhisa.
Το Διάσημο Πιάτο: Μαύρος Μπακαλιάρος με Miso
Το πιο δημοφιλές πιάτο στο μενού του Nobu είναι ο μαύρος μπακαλιάρος με miso, που έχει γίνει ένα από τα πιο αντιγραμμένα πιάτα παγκοσμίως. Παρά την κριτική του διάσημου κριτικού εστιατορίων AA Gill, που το αποκάλεσε «εντελώς άθλιο», παραμένει το αγαπημένο πιάτο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο και πωλείται κατά μέσο όρο 582.683 φορές ετησίως στα Nobu παγκοσμίως.
Η Ατμόσφαιρα του Nobu
Ακόμα και μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, η ατμόσφαιρα στο Nobu παραμένει μοναδική. Το προσωπικό καλωσορίζει τους πελάτες με το «Irasshaimase» και η πιθανότητα να δεις κάποια διασημότητα προσθέτει στην εμπειρία. «Το φαγητό του Nobu είναι απλό και μπορείς να το τρως κάθε μέρα», επισημαίνει ο Matsuhisa.
*Με στοιχεία από thetimes.com | Αρχική Φωτό: Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Nobu Matsuhisa / Instagram