11.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήTravelΒίντεο αποκαλύπτει τον τρόπο κατασκευής της Βενετίας πάνω από τα νερά

Βίντεο αποκαλύπτει τον τρόπο κατασκευής της Βενετίας πάνω από τα νερά

Πολλοί από εμάς έχουμε αναβάλει την επίσκεψη στη Βενετία, λόγω του φόβου ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα πλήθη των τουριστών που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους και τα κανάλια της.

Σήμερα, η Βενετία φαίνεται να έχει μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε προορισμό για φωτογραφίες στο Instagram, κάτι που είναι φανερό από την οικονομική της δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Στο παρελθόν, οι Βενετσιάνοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές και πλούσιες πόλεις της εποχής τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζαν, όπως η έλλειψη γης και πόσιμου νερού.

Στην ακμή της, η Βενετία ήταν ισάξια με τις σύγχρονες παγκόσμιες πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Ωστόσο, αντιμετώπισε φυσικές προκλήσεις που δεν υπήρχαν σε αυτές τις πόλεις, απαιτώντας καινοτόμες λύσεις μεσαιωνικής μηχανικής, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν λειτουργικές μέχρι σήμερα.

Κατασκευάζοντας την πόλη

Η οικοδόμηση μιας πόλης σε έλος δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να σκάβουν κανάλια και χρησιμοποίησαν ξύλινες σανίδες για να ενισχύσουν τις όχθες. Χρησιμοποίησαν παρόμοια τεχνική με ξύλινες σανίδες για να δημιουργήσουν θεμέλια στα κτίρια τους.

Οι άποικοι καρφώνονταν χιλιάδες ξύλινοι πάσσαλοι στο έλος, με τον καθένα να στηρίζει τον επόμενο, μέχρι που έκοψαν τις κορυφές τους για να αποκαλύψουν μια στερεή ξύλινη πλατφόρμα. Αυτές οι πλατφόρμες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από πολλά από τα κτίρια που βλέπουμε σήμερα.

Δείτε το βίντεο:

Δεν σαπίζει το ξύλο;

Η αποσύνθεση του ξύλου εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: το νερό και το οξυγόνο. Όταν οι πάσσαλοι τοποθετήθηκαν στο έλος, περιτριγυρίζονταν από νερό, γεγονός που περιόρισε την παρουσία οξυγόνου και, κατά συνέπεια, την αποσύνθεση τους.

Επιπλέον, τα νερά γύρω από το ξύλο συνέχιζαν να ρέουν, με αποτέλεσμα μια αλλαγή στην κατάσταση του ξύλου. Το νερό ήταν μολυσμένο με ιλύ και αλάτι, προκαλώντας μια επίδραση που μεταμόρφωνε το ξύλο σε κάτι παρόμοιο με πέτρα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Βενετία θα έπρεπε να ονομάζεται «Βυθιζόμενη Πόλη» αντί για «Πλωτή Πόλη», και υπάρχουν λογικά επιχειρήματα γι’ αυτό.

Αν και οι ξύλινοι πάσσαλοι παρέχουν σταθερότητα, η Βενετία έχει υποστεί κάποια καθίζηση με την πάροδο του χρόνου.

Η διάβρωση

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη Βενετία είναι η διάβρωση που προκαλούν τα σκάφη στα κανάλια. Σήμερα, ο αριθμός των σκαφών με κινητήρες στα κανάλια είναι διπλάσιος σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια. Αυτά τα μηχανοκίνητα σκάφη δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη αναταραχή στο νερό σε σχέση με τα παραδοσιακά κωπηλατικά σκάφη.

Πιστεύεται ότι πάνω από το 60% των κτιρίων κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού έχουν υποστεί ζημιά λόγω της αύξησης των κυμάτων. Αυτή η διατάραξη των υδάτων οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά διάβρωσης στα ήδη φθαρμένα κτίρια.


Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο